Mowi.nydriftssentral

Mowi-laksen har fått digital styring 

ÅPNET: Ordfører Arnt Frode Jensen var «sagfører» da Mowi markerte åpningen av konsernets første digitale driftssentral i Norge – som er lagt til industrianlegget på Hestøya i Herøy. Ellers medvirket, fra venstre: Produksjonssjef i Region Nord, Roger Pettersen – visekonsernsjef for oppdrett i Norge, Per-Roar Gjerde – regiondirektør, Region Nord, Ørjan Tveiten – Roar Isaksen som leder driftssentralen i Herøy. Foto: Morten Hofstad

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Det internasjonale Mowi-konsernet har åpnet sin første digitale driftssentral – noe sted i verden, og det skjer i Herøy.

Ordfører Arnt Frode Jensen har kjempet mange harde slag for at Herøy skal befeste sin posisjon som en moderne industrikommune, basert på havnæringer.

10 milliarder

I dag produserer laksenæringen i Herøy verdier for nærmere fem milliarder kroner. Sammen med Lovund-miljøet er dermed laksenæringen en 10 milliarder-industri på ytre Helgeland.

For alle som kjenner historien over noen tiår bakover var derfor begivenheten på Hestøya, onsdag kveld, nok en milepæl.

– Man kan ikke kjempe mot utviklingen. Man må jobbe med utviklingen, for å kunne forme utviklingen. De som jobber sånn er de som vil lykkes til slutt, sa ordføreren, som man kan si har vært hans «credo» for en lang ordførergjerning i Herøy.

Ordføreren hadde like godt tatt med seg deler av kommuneledelsen, som bidro med tre sanger med tekst for anledningen.

«Han ska te’ Heeerøy, den strakaste vei’n», sang kommune-bandet om en trailersjåfør, fritt etter DDE.

«Han vil ‘kje havn’ på sykehus på Mo», het det lenger nede i refrenget.

Herøy først

Mowi (tidligere Marine Harvest), produserer hver fjerde oppdrettslaks i verden, i seks land, men konsernets første digitale driftssentral er lagt til Herøy – i stor grad bygd av lokale leverandører. Seløy Sjøfarm er allerede i gang med fjernstyrt foring og overvåkning.

Begge selskap har kjøpt data-tjenester på oppbygging av kraftige trådløse nettverk fra IT Partner Helgeland i Sandnessjøen. Mowi har fått datautstyret inne på selve sentralen fra SBS Teknikk i Brønnøysund. Samlet har Mowi investert nærmere 15 millioner i anlegget på Hestøya, som senere kanskje blir utvidet til å dekke flere lokasjoner i Region Nord.

– Vi har bygd datalinjer med kapasitet for en middels TV-stasjon, sier Harald Carlsen fra IT Partner Helgeland. Linjene fra hver enkelt lokasjon er på 140 megabit, eller fem-ti ganger større båndbredde enn en vanlig husholdning vil betrakte som godt bredbånd. Overføringsnettet har kapasitet på 6-700 megabit.

En sideeffekt av nettutbyggingen er at private abonnenter på steder som Nord-Dønna, og Blomsøy/Hestøysund, nå får tilgang på bredbånd de store teleleverandørene ikke har vært villige til å bygge ut.

Effektivt og sikkert

Formålet med å samle overvåkingen til en slik sentral, spesielt foringen av fisken, er større effektivitet i hele produksjonen. Man ønsker å minimere for-spill, og samtidig passe på at fisken får akkurat så mye mat som den trenger, når den vil ha det.

– Vi har aldri hatt så god og fin fisk fra noen av våre lokaliteter, som i fjor, på disse vi nå knytter opp til en driftssentral. Vi regner med å oppnå tre prosent større tilvekst med denne sentralen, sier Are Moe, som leder oppdrettsaktiviteten for Mowi i Nordland fra organisasjonen i Sandnessjøen.

• Tre prosent økning fra de åtte lokasjonene tilknyttet sentralen i Herøy tilsvarer rundt 500 tonn i året, sier Per-Roar Gjerde, som er konserndirektør i Mowi Norge, salgsverdier for rundt 30 millioner, basert på dagens priser.

• I tillegg mener Mowi de oppnår større sikkerhet for folkene som jobber ute på lokasjonene, og mener hele arbeidet med sjøfasen for fisken kan optimaliseres mer enn man kunne tidligere.

 Gjerde fortalte sine ansatte at laksenæringen utvikler seg raskt, men fortsatt befinner seg omtrent der bilindustrien var for 70 år siden.

– Genetikk, automasjon, stordata kommer nå også i vår bransje. Dere er heldige som får være med på dette, sa Gjerde til forsamlingen på rundt hundre personer.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter