Foto: Øyvind Hagen/Equinor

 

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

1. oktober for 20 år siden startet produksjonen på Åsgard-feltet, vest av Namsos.

Siden starten har feltet produsert olje og gass til en kalkulert verdi på nær tusen milliarder kroner, ifølge Equinor.

Etter installasjonen av undervannsfabrikken for fem år siden, som leverer trykkstøtte til reservoaret (subsea kompresjon), er feltet også ett av de teknologisk mest avanserte utbyggingen noe sted i verden.

Enormt felt

70 brønner, 23 bunnrammer over et areal på 20×60 kilometer, et større område enn Roma by, ifølge Equinor.

Åsgard-installasjonene tar i dag imot olje og gass fra sju forskjellige felt: Midgard, Smørbukk, Smørbukk Sør, Mikkel, Morvin, Smørbukk Nordøst og Trestakk.

På en vanlig dag produserer produksjonsskipet Åsgard A og plattformen Åsgard B rundt 220.000 fat olje og gass. Det gir en daglig verdiskapning på over 80 millioner kroner, eller rundt 30 milliarder kroner på årsbasis, slik Equinor presenterer tallene.

– Med tanke på at investeringene i utbyggingsfasen var på i overkant av 65 milliarder kroner så må vi vel kunne kalle Åsgard en god investering, sier Randi Elisabet Hugdahl som er produksjonsdirektør for Åsgard.

– Åsgard har fungert som et kjempelaboratorium for å komme opp med nye ideer. Sammen med vårt eget teknologimiljø, partnere og underleverandører har vi utviklet ny teknologi som har vist seg å være i verdensklasse, sier Hugdahl.

Til 2050

Og det er mer å hente ut.

Equinor beregner at de skal kunne hente ut 400-500 millioner fat olje og gass i årene som kommer, og oppnå en utvinningsgrad på 60 prosent fram mot år 2050.

Gjennomsnittlig utvinningsgrad på norsk sokkel har de siste årene ligget i underkant av 50 prosent.

 


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter