Foto: LetSea

Avdelingsleder Henriette Hanssen ved forskningssenteret LetSea sier oppdrett av torsk igjen viser lovende utvikling. En grunn er utvikling av artsgenetikken, skriver nettstedet ilaks.no

– Det er gått noen år fra den siste store satsingen på torskeoppdrett. Den økende interessen er spennende. Det er mye kunnskap i havbruksnæringen fra forrige «torskeboom». Denne kunnskapen har vi tatt med videre og kan nytte i dag, sier Hanssen.

Hun leder forskning og utvikling hos LetSea, og har blant annet ansvar for torskeoppdrett. Bedriften har base i Dønna kommune. De økte prisene på torsk i markedet, og pågående forskning, øker sannsynligheten for at torskeoppdrett nå kan bli en lønnsom og bærekraftig næring.

Større kompetansemiljø
Ifølge daglig leder Kristian Johnsen i LetSea er det nå etablert en håndfull kompetansemiljøer fra Vestlandet og nordover som samarbeider og utveksler kunnskap. Universitetet i Tromsø driver et nasjonalt avlsprogram for oppdrettstorsk, og er en del av miljøet. Nylig konsoliderte to miljøer til Nasjonalt Nettverk for Torskeoppdrett.

- Vi har hatt mye fokus på at det er andre krav knyttet til oppdrett av torsk enn laks. Vi må ta artsspesifikke hensyn, og tar blant annet i bruk ny helseteknologi, samtidig som vi prøver å konvertere oppdrettsteknologien fra laks til torsk. Artsgenetikken har hatt fremgang fra de biologiske utfordringene vi opplevde i forbindelse med den siste store satsingen på torskeoppdrett tidligere på 2000-tallet. Mye vil skje i skjæringspunktet mellom teknologi og biologi i de neste årene, sier Johnsen.

Les hele saken fra Ilaks her


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter