Servicefartøyet Akofs Seafarer gjorde jobben. Her ved en tidligere anledning på Stifjorden ved Løkta. Foto: Halvar Mikalsen

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Dette er historien om hvor store verdier som skapes av en liten reparasjonsjobb på en oljebrønn på Heidrun-feltet.

Brønnen har det maleriske navnet «E-1 CH LWI», en brønn som sto i fare for å bli stengt og forlatt.

Men i 2018 fikk geofysikere og ingeniører på Heidrun en ide under studier av firedimesjonal seismikk fra Heidrun. Firedimensjonal = bilder i 3D, pluss utvikling over tid.

Oppfinnsomhet

Produksjonsloggene viste at lengst ute (lengst nede) produserte ikke brønnen. Mye tydet på at produksjonsrøret var gått tett.

– På et bilde der de fleste av oss kun ser forskjellige farger, kunne geofysikerne på Heidrun se mange muligheter. Kombinert med en dose fantasi, ble seismikken og produksjonsloggen til en teori for hvordan gassen i brønn E-1 CH beveget seg rundt om i formasjonen, forteller undergrunnsjef for Heidrun, Elling Sletfjerding.

– Dette igjen gav oss en ide om at det måtte finnes mer olje å produsere der brønnen ligger.

Løsningen ble å kalle inn et såkalt intervensjonsfartøy, skip som har utstyr for å gå ned i produserende brønner med høyt spesialiserte redskaper.

Var tett, måtte åpnes

Denne spesielle brønnen skulle egentlig produsert olje gjennom to små hull i produksjonsrøret, men disse var gått tett.

– Med en liten fres er det mulig å bore flere nye hull i dette utstyret som oljen kan gå igjennom uten å skade sand-
skjermene utenfor. Det krever millimeter-presisjon når vi skal operere på 2700 meters dyp, sier Sletfjerding og legger til at denne typen operasjoner har høy risiko, både hva angår selve operasjonen og om det faktisk finnes gjenværende reserver i reservoaret, forteller Slettfjerding.

Intervensjonsfartøyet AKOFS Seafarer kom for å løse problemet høsten 2020.

– Gleden var stor da vi fikk kontakt med reservoaret etter å ha boret det første hullet. Totalt ble hele ti hull boret på et «run», og det opprinnelige produksjonsintervallet ble stengt av med en spesiallaget plugg.

Oppstart

«E-1 CH»ble satt i produksjon i desember 2020 og leverte den første tiden rundt 500 kubikkmeter olje om dagen. Det var forventet at brønnen skulle levere på dette nivået noen få måneder før vi skulle bore et nytt sidesteg i brønnbanen.

– Men så har ikke skjedd – brønnen er fortsatt svært så potent, og vi kan hver dag fortsatt notere nye 700 kubikkmeter olje produsert fra brønnen, sier Sletfjerding.

Det utgjør ca 8 % av produksjonen fra Heidrun og gir dermed et godt bidrag til dagsproduksjonen og bunnlinja til Heidrun. Så langt har brønnen produsert godt over 200.000 kubikkmeter med olje siden intervensjonen.

Enorm verdi

Dette tilsvarer rundt 1,3 millioner fat. Med oljepris på 80 dollar snakker vi om bruttoverdier for 8-900 millioner kroner, hvorav 78 prosent normalt skal lande i statskassen i form av skatt.

– Operasjonen er et godt eksempel på hva vi kan oppnå når flere disipliner og avdelinger i Equinor jobber sammen og når forskjellige biter med informasjon kombineres på kreative måter, sier produksjonsdirektør for Heidrun Petter Fossum.

Fossum retter en takk til alle som har deltatt i samarbeidet.

– Vi er heldige som har så mange flinke på laget som ser potensiale og klarer å omsette disse til gode leveranser.

 


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter