Henry Thomassen og Marianne Lorentzen. Foto: Gabriele Valaityte

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fishbase Group, som driver virksomheten i landanlegget på Bjørn i Dønna, har fått Forskningsrådet med på et treårig prosjekt som skal gjøre laksen mer robust mot skader.

Fishbase Group har startet et treårig forskningsprosjekt som setter fokus på å forebygge vintersår ved å produsere en laks som er robust og sterk med god skinnhelse når den settes ut i sjø. Det melder firmaet som er en del av KapNord-konsernet, som blant annet også er største eier LetSea.

Sår skaper stress

Arbeidet er spesielt knyttet til produksjon av såkalt «storsmolt», fisk på rundt 500 gram (fem ganger større enn tradisjonell smolt).

– Laksens mest sårbare periode er overgangen mellom land og utsett i sjø. Forebyggende arbeid er en av de viktigste tiltaket for å bekjempe vintersår. En robust og sterk smolt med god skinnhelse gir et godt grunnlag for at sår forebygges ved utsett i sjø.

Det er dette Fishbase Group skal finne løsninger på de neste tre årene.

– Sår kan skape voldsom stress hos fisken, der den får dårligere appetitt, redusert vekst og økt dødelighet. Hvor aggressiv bakteriene er kommer an på flere faktorer, som vannkvalitet, smoltkvalitet og håndtering i oppdrettsanleggene.

– Er det lave temperaturer i vannet vil også eventuell heling av sår gå betydelig saktere, noe som forverrer situasjonen hos laksen.

Kombinasjon

Storsmoltproduksjon på land kan enten foregå i gjennomstrømning av vann, eller i såkalt RAS (resirkulerende akvakultur system). Fishbase vil utforske videre en kombinasjon begge disse produksjonsmetodene i arbeidet med storsmolt.

– Vi har fra tidligere drift sett at smolt som blir satt direkte på gjennomstrømning vil være mer utsatt for vintersår enn smolt som først står på RAS og deretter på gjennomstrømning, sider daglig leder Henry Thomassen.

– Siden vi har sett at dette gir en gunstig effekt mot vintersår skal prosjektet spinne videre på dette ved å optimalisere begge prosessene i våre landanlegg. Gjennom systematiske forsøk skal vi se på hva som gir optimale forhold for at skinnhelsen blir bedre og smolten mer robust i forhold til sår. Lykkes vi med prosjektet ser vi for oss en betydelig forbedring av fiskevelferden og en redusert dødelighet som skyldes vintersår, sier forskningsleder Marianne Lorentzen.

Støtte

Prosjektet som Fishbase er i gang med ble i forrige uke godkjent som et SkatteFUNN prosjekt av Forskningsrådet for tre år.

Dette vil gi opptil 19 prosent skattefradrag på selskapets utgifter til prosjektet for hver av de tre årene.

– Det å drive med forskning og utvikling er kostbart, men også viktig for å videre forbedringer for fremtiden, så denne ordningen gjør det mer gunstig å satse på slik aktivitet, understreker Marianne Lorentzen.
Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter