Arkivbilde. Understellet til Asta Hansteen kommer inn til Stord for ferdigstillelse. Foto: Eqinor

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Myndighetene kan i løpet av neste år ha fått rundt 40 nye utbygginger på norsk sokkel til godkjenning, blant dem seks prosjekter til nær 30 milliarder kroner utenfor Helgeland.

Ekstremt høye priser for gass, men også for olje, sammen med skattepakken fra myndighetene, som forutsetter at nye byggeplaner leveres innen utgangen av neste år, er i ferd med å bygge seg opp til tidenes bygge-boom på norsk sokkel.

I dag blir det hentet opp olje og gass fra om lag 90 felt på norsk sokkel. Om få år kan tallet være over 130.

– Vi ser en investeringsboom, sier professor i samfunnsøkonomi Diderik Lund til NTB.

Minst 40 nye prosjekter

Konsulentselskapet Rystad Energi har tidligere anslått at 58 prosjekter vil være klare innen 2022, men sier til NTB at nye anslag er underveis. Uansett kan minst 40 nye prosjekter være klare for utbygging de neste årene.

¤ Per i dag er sju prosjekter godkjent, men ikke satt i produksjon. Blant disse er Johan Castberg i Barentshavet det største.

¤ Olje- og energidepartementet (OED) har seks søknader, såkalte Planer for utbygging og drift (PUD), til sluttbehandling.

¤ Til neste år forventes det ytterligere «godt over 30» slike søknader, får NTB opplyst i Oljedirektoratet.

¤ I tillegg var det ved årsskiftet 2020/2021 94 funn som blir vurdert bygget ut.

Og forventet investeringer i 2022 tikker stadig oppover, nå 154,4 milliarder, som er 8,7 prosent høyere enn ved forrige prognose, men fortsatt lavere enn i år.

30 milliarder til Helgeland

Nordnorsk sokkel får i årene to nye feltsenter, med Johan Castberg og Wisting, begge i Barentshavet.

Utenfor Helgeland kommer minst fem utbyggingsplaner i løpet av neste år, kanskje seks, med en samlet anslått prislapp til nærmere 30 milliarder kroner.

¤ Aker BP har sitt «Skarv Satelitt Prosjekt» (SSP) ute på høring, med mål om å levere utbyggingsplan i løpet av neste år. Prosjektet omfatter funnene Alve Nord, Ørn, Idun Nord og Shrek, og foreløpig beregnet investering er 12 milliarder kroner.

¤ Equinor jobber med plan for utbygging av gassfunnet Asterix, vest av Aasta Hansteen, et prosjekt beregnet til rundt 10 milliarder kroner.

¤ Equinor har tidligere uttalt at de jobber med en utbyggingsplan for oljefunnet Cape Vulture vest av Norne, trolig i størrelsesorden 5-6 milliarder kroner.

Leter mer

De siste fem årene er det delt ut i alt 344 nye letelisenser i de såkalte TFO-rundene, som omfatter områder der det allerede pågår oljeaktivitet. I januar skal nye TFO-lisenser deles ut.

I tillegg har oljeselskapene fått i alt 26 utvinningstillatelser i de tre siste konsesjonsrundene, som omfatter havområder der det ikke finnes aktivitet fra før.

En letelisens har ofte en varighet på 3–5 år, men selskapene kan søke om utsettelse. Til nå regner man med at bare halvparten av oljen på sokkelen er hentet opp.

– Med alle de lisensene som allerede er delt ut, kan man fortsette letingen i minst ti år til, sier Diderik Lund til NTB.

¤ Hvor mange letebrønner som vil bli boret med bruk av baser på Helgeland neste år, er fortsatt litt uklart, men tallet spenner fra fem til ti.


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter