Deepsea Yantai skal bore vest av Bodø på forsommeren. Foto: Odfjell Drilling

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Etter bare to letebrønner utenfor Nordland i 2021, tyder alt på at aktiviteten tar seg kraftig opp fra andre kvartal i år.

Åtte lisenser utenfor Nordland har tatt borebeslutning, og vil følgelig trolig bli boret i løpet av året.

Polsk

Sist ut til å bekrefte rigg er polske PGNiG som skal i gang med «Copernicus» med riggen Deepsea Yantai vest av Bodø i sommer.

Lisens PL 1017 ligger sørøst for Aasta Hansteen, på grensen ut mot dyphavet. Medeier i lisensen, Longboat Energy, røpet i juni at lisensen har boreplaner høsten 2022, og at potensielle gassreserver kan være hele 254 millioner fat (o.e.)

– En områdeåpner, med store muligheter for oppfølging, ifølge en presentasjon fra Longboat.

Bekrefter tre

Aker BP bekrefter tre egenoperert brønner i lisensene PL941 og PL942, øst og vest for Skarv. I tillegg kommer trolig en boring i PL261, som er døpt «Storjo». Endelig bekreftelse er ventet i løpet av de kommende ukene.

¤ ConocoPhillips kommer med to brønner som oppfølging av funn på «Slagugle» (PL891/891B). I PL1064 kommer samme operatør med «Peder». Som kjent at operatøren valgt å bruke basene i Kristiansund til begge operasjonene, til tross for at aktiviteten foregår rett vest av Vega.

Equinor har et prosjekt i PL943, vest av Norne, døpt «Uer», der borebeslutning er tatt. Operatørens ressursanslag for prosjektet er på 10-95 millioner fat.

Jakter gass

Wintershall har tatt borebeslutning i PL894, sørvest for Aasta Hansteen. Lisensen omfatter gassfunnet «Balderbrå» fra mars 2018, som den gang ble estimert til å romme 7-19 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbar gass, og 1-3 millioner standard kubikkmeter utvinnbart kondensat.

¤ Wintershall gjorde et betydelig funn på Dvalin Nord, vest av Vega, anslått til å kunne produsere 71-157 millioner fat olje og gass, trolig til Heidrun feltsenter. En ny letebrønn er foreløpig ikke bekreftet, men sannsynlig i løpet av neste 12-18 måneder. Wintershall kjøper basetjenester fra Kristiansund, slik praksis har vært hele tiden på Heidrun-feltet, til tross for at feltet ligger godt innenfor fylkesgrensen til Nordland.

Frister forfall

I februar/mars 2022 har 17 lisenser forfall på borebeslutning. Åtte av disse har Equinor som operatør. De fleste av dem ligger forholdsvis nært feltsentrene Skarv og Norne. Men Equinor har fire lisenser som ligger mere kystnært, primært innenfor Nordland IV. Det blir derfor interessant å se om selskapet blir å bore noen disse.

Lundin (som er i ferd med å bli slått sammen med Aker BP), Total og Wintershall har hver en lisens i Vøring-området med boreforfall første kvartal.

Spår travle år

En serie lisenser har forfall på borebeslutning i løpet av første kvartal.

– Hvis mange av lisensene som har boreforfall på nyåret blir besluttet boret, tror jeg det kan komme like mange letebrønner i 2023 utenfor Nordland som i 2022. Fra og med 2024 kommer produksjonsbrønnene på alle planlagte utbyggingsprosjekter. Basene i Sandnessjøen og Brønnøysund kan se frem til fem travle år, sier Agnar Johansen, som har spesialisert seg på å følge med i databasene til blant annet Oljedirektoratet.

  


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter