En halv milliard til investeringer i Nord-Norge

 

Vil bygge opp stor leverandør.

 

INVESTOR: Per Hatlem, partner og investeringsrådgiver i HitecVison.

Petro Puls: Morten Hofstad - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  

I forbindelse med prosjektet subsea-base i Sandnessjøen, har BP offentlig stilt spørsmålet: «Kan det skapes et lokalt lokomotiv som med kløkt og djervhet kan lede an i framtidige subsea-utbygginger?»
Denne utfordringen vil HitecVision svare på, bekrefter Per Hatlem, Partner Industry i HitecVision.
– Målet er å gjøre et par oppkjøp i år. Vi ser på selskaper både i nord og sør som kan bidra til å bygge oss opp, sier Hatlem til Helgelands Blad.

Eier Momek
HitecVision har satt av 450 millioner til investeringer i Nord-Norge. For to år siden brukte fondet noe av disse pengene til å kjøpe 50 prosent av Momek-konsernet. Wiggo Dalmo er fortsatt en betydelig eier etter at to lokale selskap er kjøpt opp og lagt inn i konsernet. Momek kommer til å omsette for rundt en halv milliard i år, og har rundt 300 ansatte.
– Momek vil være vår plattform for videre investeringer. Målet er å skape en nordnorsk gruppe som kan bli en seriøs aktør på nordnorsk sokkel, sier Hatlem.
Momek kjøpte tidligere i år Pumpeteknikk Nord AS i Melbu. Den kommende subsea-satsingen på Horvnes er noe Hatlem ser muligheter i.
– Vi ønsker å etablere oss i Sandnessjøen, fordi vi ser et stort potensial i å kombinere base-etableringene der med den tyngre industrien på Mo.

Konkurransedyktig
Myndighetene stiller forventninger til at offshore-industrien skal skape lokal aktivitet i nord. Oljeselskapene vil vise til at de får til lokal industriutvikling. I dette rommet mener Hatlem det er mulig å utvikle nye virksomheter i nord, og kanskje spesielt på Helgeland. Momek bygger for eksempel sugeankrene til Aasta Hansteen-feltet for Statoil.
– Uansett er det en klar forutsetning at vi må være i stand til å ta kontrakter i åpen konkurranse. Momek er i dag kvalifisert som leverandør til alle de store, og leverer til prosjekter flere steder på kloden.

Venter boom
I et foredrag i Sandnessjøen fredag fortalte Hatlem om hvordan HitecVison tenker. Fondet forventer at årlige investeringer knyttet til feltutbygginger i Barentshavet og det nordlige Norskehavet vil vokse fra rundt sju milliarder dollar i år, til 20 milliarder dollar rundt midten av neste tiår. Fondet forventer høyere vekst i Nord-Norge enn på resten av norsk sokkel.
– Selv om vi i en periode fremover må organisere oss for ett år eller to med mindre aktivitet generelt, vil Goliat og Asta Hansteen mangedoble aktivitetene lokalt.
Industriutvikling mener fondet vil dra fordel av «klynger» av virksomheter i en region. På Helgeland finner fondet det de mener er «Nord-Norges desidert største industrielle cluster», som det het i foredraget.
Momek ligger plassert sammen med over hundre andre store og små firma i industriparken på Mo. Sandnessjøen og Nesna har base og industrifasiliteter som er innrettet mot offshore-industrien. Helgeland «ligger meget godt til rette for å ta større del av aktivitet på midt- og nordnorsk sokkel», fortalte Hatlem på seminaret.

Startet av gründer
HitecVision, med hovedkontor i Stavanger, og avdelinger i Oslo og Houston, forvalter rundt fem milliarder dollar på vegne av norske og utenlandske investorer.
En forløper til milliardfondet ble stiftet av rogalendingen Jon Gjedebo (69), av sin biograf Arnt Even Bøe karakterisert som «den fremste oljegründeren i Norge, og den som har satt størst spor etter seg internasjonalt».

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter