Rosneft har truffet blink i Karahavet

«Pobeda» inneholder enorme mengder olje og gass.

 

Foto: Rosneft

Det russiskstatlige oljeselskapet Rosneft har fullført prøveboringen i det nordligste feltet Øst-Prinovozemelskiy-1 som ligger på 74 breddegrad i Karahavet. Ifølge testresultatene har selskapet gjort et stort oljefunn i konsesjonsområdet. Boringen ble gjennomført av riggen West Alpha på rekordtid (45 dager). Havdypet på borestedet er 81 meter, og boret gikk ned til 2.113 meter før det påtraff formasjonen som inneholder olje og gass.

I hele Universitetskaya-strukturen, som dekker 1.200 kvadratkilometer, mener Rosneft det finnes minst 1,3 milliard fat oljeekvivalenter. Regner man med alle de 30 strukturene som har blitt oppdaget i de østlige Prinovozemelskiy-områdene i Karahavet, er det derimot snakk om en ressursbase på hele 87 milliarder fat olje.

- Ifølge eksperter overgår ressursvolumene i oljeprovinsen i Karahavet olje- og gassressursene i Mexicogolfen og på kontinentalsokkelene i Brasil, Alaska og Canada, og vil være sammenlignbare med ressursbasen til Saudi Arabia, skriver Rosneft i en melding.

Pobeda

Under en seremoni i helga sa leder av Rosneft, Igor Sechin, at funnet inneholder over 100 millioner tonn olje og 338 milliarder kubikkmeter gass. (Det er nesten halvparten av minimumsanslaget for hele det enorme Johan Sverdrup-funnet i Norge). Han benyttet også anledningen til å  takke sine samarbeidspartnere ExxonMobil, Nord Atlantic Drilling, Schlumberger, Halliburton, Weatherford, Baker, Trendsetter og FMC for et vellykket samarbeidsprosjekt. Feltet har fått navnet Pobeda

Omdiskutert

Oljeletingen i Arktis har fått skarp kritikk av miljøorganisasjoner, som sier et utslipp her vil få katastrofale konsekvenser for miljøet. Samarbeidsprosjektet er også blitt svært komplisert den siste tiden som følge av USAs sanksjoner mot Russland. Prosjektet beskrives som et av ExxonsMobile mest lovende investeringer. Men selskapet må nå avvikle videre oljeleting i det russiske Karahavet på grunn av de amerikanske sanksjonene.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter