Ny boring, ny aktivitet

Aktiviteten på Horvnes begynner å ta seg opp.

 

MER Å GJØRE: Materialkoordinator Margrethe Theimann i Helgelandsbase.

Natt til torsdag var boreskipet West Navigator framme på feltet vest av Røst, der letebrønnen «Ivory» skal bores. Samtidig la supplybåten North Pomor til kai på Horvnes. Sammen med Volstad Supplier skal North Pomor levere varer, gods, vann og borevæsker til leteoperasjonen.

Boring på nordlandssokkelen har vist seg å være avgjørende for aktiviteten på land i Sandnessjøen. Sommersesongen for to år siden var fem rigger i aktivitet, samtidig. I lengre perioder etter den tid har vi ikke hatt rigger i det hele tatt. En av konsekvensene har vært at Helgelandsbase har vært nødt til å redusere staben med halvparten, til 25 ansatte. Som en følge av boringen som startet denne uka, har baseselskapet hentet inn igjen fire av de permitterte.

Mer å gjøre.

Materialkoordinator Margrethe Theimann kan konstatere at kaier og lagerhaller fylles med rør, utstyr og varer som skal ut i havet.
– Vi får se hvor lang operasjonen blir, forhåpentligvis ut året.
Ivory-brønnen tegner til å bli et omfattende prosjekt, noe avhengig av hva man faktisk finner. Brønnen bores på rundt 1.400 meters havdyp, en av de aller dypeste som er gjennomført i Norge. Blant annet derfor skal boreskipet flyte fritt, uten oppankring.
Operatørselskapet Centrica håper å gjøre et betydelig gass-funn, som i tilfelle sannsynligvis vil bli bygget ut i tilknytning til den kommende Aasta Hansteen-plattformen. Sikkert svar kan foreligge før jul.

Flere år framover.

Helgelandsbase forbereder seg på nok et riggoppdrag når Deepsea Bergen kommer oppover i midten av oktober. Riggen skal drive service på en oljebrønn på Norne. I første omgang er dette planlagt å være et par uker. Men i mai skal den samme riggen etter planen være tilbake, da for service-oppdrag på Norne, som kan vare gjennom hele sommeren.

Ny leteboring er planlagt rett over årsskiftet. Statoil skal benytte kjemperiggen Transocean Spitsbergen på to letebrønner i Aasta Hansteen-området.
I månedsskiftet mars-april har Subsea 7 varslet at de starter på milliardoppdraget knyttet til installasjoner på Aasta Hansteen-feltet. Svære subsea-fartøyer er planlagt å benytte Sandnessjøen som service-havn i minst tre sesonger framover.
I forbindelse med Aasta Hansteen-utbyggingen må Statoil bore en rekke produksjonsbrønner. Denne aktiviteten er ventet å ta flere år, kanskje med oppstart i løpet av høsten neste år, eller tidlig 2016.
BP har varslet at de har startet planleggingen av hvordan de skal bygge ut Skarv-satellitten «Snadd». Selskapet antyder oppstart på feltet i 2017.

Hva andre operatørselskaper som Total, OMV, Wintershall, RWE Dea, tenker og planlegger av boreaktivitet utenfor Nordland, er foreløpig ikke kjent.
Asco på Horvnes har for tiden 13 ansatte, som i hovedsak jobber med forsyninger til Skarv-feltet. Tross manglende rigg-aktivitet, har Asco unngått permitteringer eller oppsigelser. Et par ansatte er utleid til andre firma, og noen skal en periode jobbe hos Asco i Kristiansund, opplyser baseleder Ståle Edvardsen.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter