– Bunnen er passert for basemiljøet

Økt aktivitet i Sandnessjøen framover.

 

Asco-sjef Ståle Edvardsen mener basemiljøet i Sandnessjøen vil få mer å gjøre i årene som kommer. Her fra byggingen av Statoil sitt lager som ble ferdigstilt i 2013. Arkivfoto: Morten Hofstad

– Aktiviteten i basemiljøet i Sandnessjøen var på sitt laveste i 2014, tror Asco-sjef Ståle Edvardsen. Selv regner han med å doble staben fram mot neste sommer.

Morten Hofstad - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Torsdag formiddag hadde det gått ett døgn siden Asco fikk bekreftet at de vant kontrakten med Statoil, og dermed overtar det meste av løpende baseaktivitet på Horvnes. I lokalene på Horvnes hersker en stemning preget av lettelse.

Levd i spenning
Lokal Asco-sjef, Ståle Edvardsen, legger ikke skjul på at staben på Horvnes har levd med forventningene til kontraktsigneringen over lang tid. Etter at BP avsluttet boringen på Skarv-feltet, har aktiviteten hos Asco falt. Lavere aktivitet har blitt løst i staben med noen permitteringer, pendling til Kristiansund, og til og med permisjon uten lønn.
– Våre ansatte har virkelig strukket seg langt for at vi skulle unngå oppsigelser, sier Edvardsen.
Anslagsvis 60-70 jobber har gått tapt i basemiljøet i Sandnessjøen det siste året gjennom blant annet konkursen i Sandnessjøen Gjenvinning og nedbemanningen i Helgelandsbase, begge en følge av at rigg-aktiviteten utenfor Nordland falt brått på Skarv og Norne.

Dobler staben
Etter at Helgelandsbase mistet kontrakten med Statoil for minst seks år framover, med virkning fra 1. juli, er spørsmålet om hvor mange nye jobber Asco vil kunne tilby.
Edvardsen anslår at Statoil-kontrakten vil bety aktivitet verdt rundt 13-15 millioner i året gjennom kontraktsperioden. Men dette er et basis-anslag, som ikke inkluderer aktivitet som gjerne kommer i tillegg.
– Jeg ser ikke bort fra at vi dobler staben, til rundt 30 ansatte, innen sommeren neste år. Deretter ser vi muligheter for en ytterligere jevn økning utover.
For Ståle Edvardsen er fast i troen på at høsten 2014 vil vise seg å markere lavpunktet for aktiviteten i basemiljøet i Sandnessjøen.

Mye på gang
Edvardsens oppløftende syn på aktiviteten for veien videre i Sandnessjøen, står i kontrast til de rådende oppfatninger som springer ut av det kraftige fallet i oljeprisen det siste halve året.
Edvardsen bygger sine forventninger kun på annonserte prosjekter, som vi allerede vet kommer.

• I mars-april starter Subsea7 sine seilinger ut fra Sandnessjøen knyttet til byggingen av Aasta Hansteen-feltet for Statoil. Selskapet har varslet minst tre sesonger med stor aktivitet med flere avanserte konstruksjonsfartøyer.

• Rundt påsketider neste år skal Statoil etter planen starte produksjonsboringen på Aasta Hansteen, som gir riggaktivitet i halvannet til to år.

• I 2017 har BP varslet at de starter utbygging av Skarv-satellitten Snadd, også dette med rigg-aktivitet.

Tre felt
– Med Aasta Hansteen i drift fra høsten 2017, får vi tre feltsenter å betjene ut fra Sandnessjøen. Det vil i seg selv gi et løft i aktiviteten på land knyttet til driftsfasen. Erfaringsvis vil det dukke det opp andre aktiviteter, med andre aktører enn de vi allerede vet om, i tillegg, sier Edvardsen. Oljeselskapet Total besøkte Sandnessjøen før jul, og kunne fortelle at de har begynt å se på boreplaner for oljefunnet Alve Nord, rett ved Norne.
– Vi er i diskusjon med Statoil, sa rådgiver for eksterne relasjoner i Total Ottar Minsaas, til Helgelands Blad. En tredje letebrønn på Alve Nord kan endelig fastslå hvor mye olje det lovende funnet faktisk inneholder.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter