Den store stygge ulven i nord er de ekstremt lave temperaturene, sier Sintef-forsker.

Dagens materialer er ikke gode nok til oljeboring lengst nord i Barentshavet, skriver DN.

Selv om oljeindustrien er på vei nordover, har ikke bransjen utviklet materialer som takler de iskalde temperaturene, ifølge en studie utført av Sintef sammen med 18 selskaper i næringen.

- Den store stygge ulven i nord er de ekstremt lave temperaturene, og spesielt hurtige temperaturfall ned mot 30 til 40 minusgrader. Da blir stål og plast sprøtt. Særlig sveiseskjøten er utsatt. Stålet kan få såkalte sprøbrudd, der en sprekk utvider seg utrolig kjapt til totalt brudd og kollaps i konstruksjonen på sekunder og minutter. Slike sprøbrudd er totalt uforutsigbare, sier seniorforsker Odd M. Akselsen i Sintef til DN.

- I plast og gummi oppstår det vi kaller glasstemperatur, der plasten blir sprø og oppfører seg som glass. Tetningene sprekker og en kan få lekkasjer, fortsetter han.

Ifølge Akselsen kan petroleums­feltene Castberg, Wisting, Atlantis, Apollo, Gotha og Alta i Barentshavet bli utsatt for langt større påkjenning enn det man kjenner fra Nordsjøen. På Castberg kan temperaturene ifølge DN komme ned i 30 minusgrader.

- Oljefeltet Johan Castberg er et av områdene som kan få store utfordringer. Stålet må tilsettes mer nikkel for å tåle temperaturen. Alle områder som trenger reparasjoner, sveising og vedlikehold må kunne bygges inn og varmes opp. Det fordyrer prosjektene og gjør totalprisen langt høyere. Med dagens oljepris blir det helt umulig­ å bygge ut i nord, mener Akselsen overfor avisen.


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter