Ingen felles oljeterminal i nord

Statoil og Lundin ble ikke enige.

 

De to selskapene klarte ikke å bli enige om å sammen bygge en oljeterminal i Nord-Norge. Det betyr at lønnsomheten i Statoils Johan Castberg-felt reduseres.

Lundins Alta og Gohta-funn er for langt borte fra Statoils Johan Castberg, og ressursestimatet er for usikkert til at det svenske oljeselskapet vil binde seg til investeringer knyttet yil byggingen av en oljeterminal eller en rørledning, sier administrerende direktør i Lundin Ashley Heppenstall til nyhetsbyrået Bloomberg

- Enhver diskusjon med Statoil er vanskelig fra vårt perspektiv akkurat nå, fordi vi kan ikke hjelpe dem, sier han, og legger til at det skal mer leteboring til i området rundt Alta og Gohta for å forstå hvor mye olje som er i disse funnene.

Statoil hadde i sitt første utkast til utbyggingsplanen for Johan Castberg planer om å føre oljen fra feltet i land på Veidnes utenfor Honningsvåg. Der var planen at det skulle bygges en oljeterminal.

Utsettelser

Men da den rød-grønne regjeringen innførte nye regler for skattefradrag på utbygginger i 2013 utsatte Statoil hele prosjektet.

Prosjektet ble utsatt igjen i fjor sommer etter en skuffende letekampanje i området rundt Johan Castberg.

Ifølge tall fra Rystad Energy, er Johan Castberg-feltet slik det ser ut i dag avhengige av en oljepris på mellom 80 og 85 dollar per fat for at det skal lønne seg å bygge ut. Prisen på et fat nordsjøolje endte på 48,69 dollar på onsdag, og det er knyttet stor usikkerhet til oljeprisen framover.

Trenger hjelp fra andre

Pressetalsmann i Statoil sier til Bloomberg at han ikke vil kommentere på samtalene med Lundin, men legger til:

- For å relalisere en terminal må vi ha større mengder olje fra Barentshavet enn det vi har i dag, eller få med oss partnere som kan bidra til investeringen og driften av denne terminalen. Foreløpige beregninger viser at det er mellom 450 og 650 millioner fat olje i Johan Castberg.

Lundin tror at Alta kan inneholde mellom 85 og 310 millioner fat olje, og at det kan være mellom 60 og 145 millioner fat olje i Gohta. Ifølge Rystad Energy, er de avhengige av en oljepris på mellom 75 og 80 dollar fer fat for å være lønnsomme.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter