Vil ha leteboom utenfor Nordland

- Legger til rette for mer leting rundt etablerte feltsenter.

 

Gir gass: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) oppfordret til optimisme i landsdelen, da han holdt foredrag i Sandnessjøen før jul. Nå svarer han med å pøse ut nytt leteareal i Norskehavet. foto: morten hofstad

 
Morten Hofstad - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Regjeringen gir full gass for mer leting etter olje og gass utenfor Helgeland og nordover.
Mens den 23. konsesjonsrunden i hovedsak åpner det østlige Barentshavet, tilbys bare tre blokker vest av Sandnessjøen i den samme runden.
De tre blokkene ligger nesten ute ved 200-mils grensen, på havdyp rundt 2.000 meter. Området er lite utforsket, har en krevende geologi, og vil være utfordrende på alle vis for eventuell boring.
Det gjenstår å se om det kommer søkere på disse blokkene. Søknadsfristen på 23. konsesjonsrunde er satt oppunder jul, med tildeling våren 2016.

Mye nytt
Nordland blir derimot tilgodesett med mye nytt leteareal gjennom tildelingen av TFO-runden 2014, som ble offentliggjort sammen med utlysningen av 23. konsesjonsrunde. I tillegg slapp departementet forslag til en TFO 2015, også denne med omfattende nytt areal utenfor Nordland.
Utenfor Nordland legger regjeringen vekt på å legge til rette for mer leting rundt etablerte feltsenter (Norne og Skarv), sammen med den kommende rørledningen opp til Aasta Hansteen vest av Røst.
– Dagens tildeling av nytt leteareal bidrar til nye konkrete letemuligheter for selskapene. Hoveddelen av letevirksomheten på sokkelen utføres i modne områder, og tildelingene bidrar til å sikre stabil aktivitet og fortsatt utforskning av norsk sokkel, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Total og Statoil
Flere solide tungvektere er tilbudt operatørskap gjennom TFO 2014. Spesielt interessant er franske Total, som har fått ansvaret for to blokker rett ved Norne og det Total-opererte oljefunnet Alve Nord.
Statoil kunngjorde nylig at Norne-skipet har en beregnet teknisk levetid til 2036. For å holde liv i skuta så lenge, trengs mer olje og gass. Der vil Total kunne spille en nøkkelrolle.
– Med nye operatørskap i spennende områder i Norskehavet, er vi veldig godt fornøyd. Vi er også fornøyd med de andre tildelingene våre i TFO 2014, sier Ottar Minsaas i Total til Helgelands Blad.
Regjeringen krever at begge operatørskapene Total har fått i Norne-området må bores innen ett år er gått, eller leveres tilbake til myndighetene.
– Hva kan du si om boreplaner?
– Ikke umiddelbart; men vi håper jo at dette skal føre til nye leteboringer etter hvert, sier Minsaas.

Flere tildelinger
Spanske Repsol har fått ansvaret for to blokker i området mellom Aasta Hansteen og gassfunnet Asterix lenger vest.
Polske PGNiG (medier i Skarv), og britiske Centrica har fått hver sitt operatørskap vest av Skarv og gassfunnet Victoria utenfor Vega. Statoil har fått ett nytt operatørskap like ved Skarv.

Kommer mer
I tillegg til å dele ut lisenser i TFO 2014, sender regjeringen TFO 2015 ut på høring med frist oppunder påske. Også i denne runden er regjeringen innstilt på å dele ut omfattende leteareal utenfor Nordland.
Igjen er det farvann vest av Norne og rundt Aasta Hansteen som pekes ut som aktuelle for mer letevirksomhet.
– Regjeringen vil holde et forutsigbart og høyt nivå på tildeling av nye områder for petroleumsaktivitet, sier ministeren i forbindelse med kunngjøringene av nytt leteareal.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter