- Ser 100-tallet for oljeprisen

 

Foto: Rystad Energy AS

Oljeekspert Jarand Rystad tror på flere fete tiår for norsk sokkel. Men selv om oljeprisen stiger mot gamle høyder, kommer ikke bransjen unna en skikkelig slankekur melder Stavanger Aftenblad

- Da oljekrisen kom på midten av 80-tallet, reduserte Saudi-Arabia produksjonen og hadde 25 prosent ledig kapasitet. Men nå er den ledige kapasiteten på kun to prosent. Derfor får vi ikke en ny situasjon med permanent lav oljepris i 15 år, sier Rystad.

Markedet ordner opp

Rystad viser til at det er flere ting som bidro og bidrar til den lave oljeprisen. Det kom en økning i produksjon av olje fra skiferfelt i USA som markedet ikke hadde forutsett. Dessuten spiller geopolitikk inn, man ser at lav oljepris for eksempel rammer Russland hardt.

- Vi ser at Saudi-Arabia kjører på alt de kan. Oljelagrene øker, og tallet er det høyeste i USA nå siden 1982, da registreringen begynte, sier Rystad.

Så er det spørsmålet alle lurer på: Hva skjer nå? Vil det snu?

- Markedet vil fikse det selv, sier Rystad.

Han påpeker at for oljeprisens del hadde det vært en fordel at den forsatte å ligge på 40-tallet (dollar per fat).

- Den beste medisin mot lav oljepris er lav oljepris, da ville vi fått en raskere stigning. Forklaringen er at med priser på 60-tallet blir det mer produksjon, sier Rystad.

Så oljeprisen vil passere 100 dollar igjen. Rystad mener det vil skje i løpet av fire år.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter