- Overdrevne forretningsmuligheter i Arktis

 

Foto: Gazprom

DNB mener det er lite trolig at man vil se storstilt olje- og gassutvinning offshore i Arktis med det første.

Harald Serck-Hanssen, konserndirektør for Storkunder og internasjonal i DNB, tror man har overspilt mange av de forretningsmulighetene som ligger i Arktis melder E.24

- De som tror regionen skal bli en ny stor olje- og gassprovins må trolig smøre seg med tålmodighet, om det noensinne skjer.

– Jeg tror nok mulighetene er blitt overdrevet, spesielt med dagens oljepris. Man så jo allerede da oljeprisen var over 100 dollar fatet at store prosjekter som Stockman og Johan Castberg ble lagt på is, sier Serck-Hanssen til

Så sent som i forrige uke ble det klart at Johan Castberg-feltet i Barentshavet blir utsatt nok en gang. Samtidig tror jeg at man med dagens oljepris vil komme til å se en betydelig reduksjon i leteaktiviteten i arktiske farvann, sier DNB-direktøren som  torsdag deltok på The Economists Arctic Summit 2015.

Oversolgt offshore

Nå er det ikke sånn at det ikke skjer noe i arktiske strøk. Så mye som 10 prosent av oljeproduksjonen og 25 prosent av gassproduksjon i verden kommer fra den arktiske region, men nesten alt av dette kommer fra onshore-felter i Russland og Alaska. Det er en videre utvikling offshore som Serck-Hanssen mener står i fare.

– Dette har blitt oversolgt, i alle fall på kort og mellomlang sikt.

På litt lengre sikt tror imidlertid Serck-Hanssen at man kan komme til å se utbygginger, men det er flere usikkerhetsmomenter.

– Det avhenger selvsagt av hva som skjer på fornybarsiden. På den annen side: med dagens forbruk så utvinnes mellom 12 og 14 prosent av eksisterende felter i verden per år. Så det er ikke veldig lang tid før man må øke letebudsjettene igjen for å finne nye felt.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter