Har gjort fem funn

 

 

Petro Puls: Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Fem letebrønner i Aasta Hansteen-området, har gitt fem treff. Onsdag vokste gassfeltet med 15 prosent etter funn av både olje og gass. 19. april i 1997 meldte daværende operatør BP at de hadde gjort det første gassfunnet i lisens 218, vest av Røst.

Flere funn
Statoil overtok senere lisensen, og boret i 2008 tre nye leterbrønner, som alle tre påviste gass. Samlet gassmengde var da kommet opp på størrelse med Skarv, rundt 50 milliarder kubikkmeter. Dette mente Statoil var nok til å gå i gang med Aasta Hansteen-prosjektet, og rørledningen Polarled, for til sammen 57 milliarder kroner. Mange har stilt spørsmål ved lønnsomheten i prosjektet, siden det så langt har vært påvist relativt lite ekstra gass-reserver i området.

Olje og gass
Onsdag morgen meldte Oljedirektoratet og Statoil at de har påvist 5-9 milliarder kubikkmeter gass (31-57 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter) og en mindre mengde olje i letebrønnen Snefrid Nord, som ble påbegynt for en knapp måned siden med riggen Transocean Spitsbergen.
«Brønnen påtraff en total gasskolonne på rundt 105 meter og fire meter oljekolonne, hvorav om lag 75 meter i sandstein med svært god reservoarkvalitet», heter det i meldingen fra Oljedirektoratet.
– Snefrid Nord-funnet øker ressursgrunnlaget for Aasta Hansteen feltutbyggingsprosjekt med rundt 15 prosent, sier Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel i pressemelding.
– Feltnær leting er hovedprioritet i leteprogrammet vårt for norsk sokkel i 2015. Ved å påvise ytterligere tidsriktige ressurser forlenger vi produksjonstiden på feltene våre og skaper betydelige verdier, ifølge Rummelhoff.

Nytt forsøk
Riggen går nå rett videre til letebrønnen Roald Rygg, som ligger noen kilometer lenger vest for Aasta Hansteen, i lisens 602 som også er Statoil-operert. Begge leteoperasjonene er støttet av Helgelandsbase på Horvnes.
– Snefrid Nord-funnet gjør utbyggingen av Aasta Hansteen mer robust og forlenger platåproduksjonen på Aasta Hansteen-feltet. Det vil utnytte kapasiteten både på Aasta Hansteen og i gassrørledningen Polarled. Funnet vil nå bli nærmere evaluert for framtidig tilkopling til infrastrukturen på Aasta Hansteen, sier Torolf Christensen, Statoils direktør for Aasta Hansteen-prosjektet.

 • 19. mars 2009 bekreftet Statoil det solide gassfunnet på Asterix (lisens 327B), anslått til å romme rundt 16 milliarder kubikkmeter gass. Funnet rundt 50 kilometer vest for Aasta Hansteen ligger som en sannsynlig framtidig tilknytning til feltsenteret.
 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter