Oppstart på 482 km rørledning

 

VERDENSREKORD: Prosjektleder for hele operasjonen, Alfred Øijord, konstaterer at leggingen av Polarled er i gang. foto: Statoil

Morten Hofstad - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

26. mars startet jobben med å legge rørledningen Polarled fra Aukra til Aasta Hansteen-feltet. Rørledningen som skal eksportere gassen fra Aasta Hansteen-feltet vest av Røst, er totalt 482 kilometer lang. Terminalanlegget i Aukra utenfor Molde oppgraderes samtidig for 12-15 milliarder kroner.

Starten
Torsdag i forrige uke ble første del av rørledningen trukket inn til landterminalen, og spesialfartøyet Solitaire kan dermed fortsette ut og nordover i havet. Planen er at rørledningen skal legges ferdig i løpet av sommerhalvåret og fullføres i løpet av august.
– Inntrekkingen av rørledningen til Nyhamna er en viktig milepæl for prosjektet og partnerne i Polarled, sier Håkon Ivarjord, oppdragsleder for prosjektet.
Gassrøret med 36 tommer i diameter, er det største i verden som har blitt lagt så dypt som ned mot 1300 meter, ifølge Statoil. Et annet poeng er at med Polarled krysses Polarsirkelen for første gang med en gassrørledning.

– Strategisk betydning
Underveis vil det bli lagt ned seks tilkoblingspunkt som gjør det mulig å koble til andre feltutbygginger langs rørledningen.
– Polarled vil få stor, strategisk betydning for framtidig utvikling i regionen. Det nye røret åpner en ny gassprovins, og vil stimulere til leting og ressursutvikling og dermed styrke Statoils posisjon som eksportør av gass til Europa, sier Jan Heiberg, fungerende direktør for rørledninger og prosessering i Statoil.

Statoil opplyser at prosjektet har oppnådd «betydelige kostnadsreduksjoner», foreløpig uten at dette er tallfestet.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter