180 tonn på en femøring

 

 

Boa Sub C på vei ut til Aasta Hansteen-feltet lastet med tre sugeanker. Foto: Steinbjørn Mentzoni

Petro Puls: Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Omtrent alt av utstyr under vann på Aasta Hansteen leveres av Aker Solutions fra flere produksjonsanlegg rundt i Norge, oppdrag for til sammen rundt 2,5 milliarder kroner. Ganske spektakulær teknologi tas i bruk for en installasjonsjobb som aldri før har blitt gjort på slike havdyp og slike værforhold på norsk sokkel.

Torsdag i forrige uke var i overkant av 90 personer fra mannskapet på installasjonsfartøyet Boa Sub C, som kommer fra 10-11 nasjoner, på heldagsseminar på Scandic for å bli kjent med oppdraget som skal utføres de kommende ukene.

Laster

Boa Sub C lastet fredag i forrige de tre sugeankrene over kai på Strendene, som hver veier i overkant av hundre tonn. Disse skal først plasseres ut på havbunnen med en presisjon på mindre enn fem meter fra utpekt sted. Med forankringen på plass, kommer turen til bunnrammene som venter på land på Strendene, de to største veier 180 tonn.

Bunnrammene senkes ned og skal treffe koblingspunktene i sugeankrene, og samtidig plasseres med et maksimalt horisontalt avvik på 0,3 grader, i praksis «i vater». Nøyaktigheten er kritisk for at senere oppkobling av rørledninger og ventilanlegg til slutt skal passe sammen.

Dette presisjonsarbeidet foregår via fjernstyrte roboter på Boa Sub C, og med dekkskran på 400 tonn, som kompenserer for bølgebevegelser.

Stor aktivitet

Sesongen 2015 har Statoil planlagt som den mest travle ute i havet på Aasta Hansteen, vest av Røst, med 250 fartøydøgn, det dobbelte av oppstarten i fjor. Neste år planlegges 150 døgn, mens oppstart-året 2017 planlegges 90 døgn. Været er sterkt påvirkende til hvor lang tid fartøyene faktisk vil trenge på jobben.

For Sandnessjøen mener Statoil at anløp av de store offshorefartøyene vil gi merkbar effekt på lokale leveranser. Anslagsvis mener Statoil at et skip som Boa Sub C kjøper varer og tjenester for rundt en halv million kroner hver gang skipet er i havn. Det handler om alt fra melk og brød, hotellrom, taxi og flyreiser, til verksted-tjenester.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter