En gigant kommer inn fjorden

Solitaire ligger på Alstenfjorden sammen med servicebåtene. Foto: Dag Forfang

Solitaire er det største fartøyet i sitt slag i verden. Båten legger for tiden gassrørledningen Polarled fra landterminalen på Aukra utenfor Molde, opp til Aasta Hansteen-feltet vest av Røst, en strekning på 420 kilometer.

Flere skip.

Tirsdag kveld ble røret koblet fri fra Solitaire, og lagt ned på havbunnen, før seilingen inn til Løkta startet.
– Skipet blir liggende innaskjærs noen dager for vedlikehold, bunkring og lasting fra rørbåter. Det vil også være et kranfartøy i området som bistår med utskiftning av utstyr, opplyser pressetalsmann i Statoil, Sverre Kojedal.
Opprinnelig var planen å ligge på Tomma-fjorden, nord for Løkta. Men underveis ble planene endret.
– Vi kommer til å gå helt inn på Alstenfjorden, og legger oss utenfor småbåthavna, sa statslos Trond Stadsøy til Helgelands Blad ved 12.30-tiden. Stadsøy ble satt om bord på Solitaire med helikopter fra Brønnøysund tirsdag.

Mange båter.

Skipsbesøket utløser betydelig maritim aktivitet.
• Tankskipet Wappen von Berlin ventet onsdag morgen ved Åsvær for å levere bunkers til Solitaire.
• Ved Løkta ventet kranfartøyet Seabed Prince, slepebåten Boa Tyr som skal ha beredskap hele oppholdet, og supplybåten Volstad Supplier.
• Ved kai på Horvnes lå onsdag subsea-fartøyet Geosund, som driver kontroll med rørledningen etter hvert som den blir lagt på havbunnen. Dessuten supplybåtene North Promise og Nao Thunder, som de siste ukene har fraktet rør fra Wasco-anlegget i Mo i Rana ut til Solitaire.
Da planene ble endret, satte til slutt alle fartøyene kurs for Sandnessjøen.

Følger planen.

Fredag i forrige uke passerte rørledningen Polarsirkelen, og nærmer seg dermed et bratt fall på nærmere tusen meter, fra sokkelen nord for Norne-feltet på 3-400 meters havdyp, til platået lenger nord der Aasta Hansteen-feltet er under utvikling, på nærmere 1300 meters havdyp.
Så langt melder Statoil at rørleggingen har gått problemfritt, med god framdrift. Målet er å ha hele rørledningen lagt innen utgangen av september.
Endestykket, som det 36 tommer store røret skal knyttes til, ble satt ned på havbunnen tidligere i sommer.
Når den 420 kilometer lange rørledningen kommer mot sitt mål, skal den passe i lengderetningen med endestykket i en toleranse på 90 centimeter.

• Aldri tidligere har en så stor rørledning blitt lagt på så store havdyp, noe sted i verden. Polarled er den første gassrørledningen på norsk sokkel som krysser Polarsirkelen.

Foto: Steinbjørn Mentzoni

INN FRA FELTET: Solitaire i Åsværfjorden onsdag formiddag, på vei inn til Sandnessjøen. Bildet er tatt fra redningsskøyta Skuld, som tok på seg å frakte Helgelands Blad ut. Foto: Rune Kr. Ellingsen

Foto: Dag Forfang

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter