Polarled-rørledningen i mål

 

På morgenen mandag 28. september ble det siste røret i den 482,4 kilometer lange rørledningen Polarled lagt ved Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet, på 1260 meters havdyp, skriver Statoil i en pressemelding.

Rørledningen, med en diameter på 36 tommer, strekker seg fra Nyhamna i Møre og Romsdal til Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet og er lagt av verdens største rørleggingsfartøy: «Solitaire» fra Allseas.

Rørleggingen startet i mars i år, og rørledningen består av over 40.000 rørlengder, hver på 12 meter.  Polarled er den dypeste rørledningen på norsk sokkel. Ved Aasta Hansteen-feltet ligger rørledningen på 1260 meters dyp. Det er også første gang i verden at et rør på 36 tommer i diameter legges på så stort dyp. Transportkapasiteten for gass vil være ca 70 millioner standard kubikkmeter pr dag.

Sparer penger

– Vi leverer rørledningen langt under budsjett. Opprinnelig investeringsbudsjett for rørledningsprosjektet var 11,1 milliarder kroner. Nå forventer vi et investeringsnivå på rundt 7,5 milliarder kroner. Dette skyldes god planlegging, god markedskunnskap og god gjennomføring – og at vi kunne slå sammen flere store prosjekter da vi gikk ut i markedet og forhandlet om rør og fartøy. Basert på dette kunne vi treffe markedet med hensyn til kapasitet og pris, sier Torger Rød, direktør for prosjekter i Statoil.

Bygger for framtiden

Ved oppstart er det bare gassen fra Aasta Hansteen som blir transportert gjennom Polarled, men røret med diameter på 36 tommer har plass til mer: – Derfor har vi installert seks tilknytningspunkter underveis, kall det framtidige påkjøringsfelt til den nye motorveien for gass. Med denne rørledningen åpner vi for eksport av gass til Europa fra et helt nytt område på norsk sokkel, og med infrastrukturen på plass vil det også bli mer attraktivt å lete i området, sier han.

– Sikkerhet i energiforsyningen er viktig for EU og de europeiske landene individuelt.  Med tilknytningen av et nytt område i Norskehavet til transportnettverket for gass, vil Polarled være et viktig ledd for videre gass eksport og på den måten styrke Norges posisjon som en pålitelig leverandør til det europeiske gassmarkedet, sier Grete B Haaland, direktør for Asset Management i enhet for Marketing, midstream and processing i Statoil.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter