Gigant i havna

BYTTER MANNSKAP: North Sea Giant sender 50 personer i land, og henter inn 50 nye under mobiliseringen i Sandnessjøen. Foto: Morten Hofstad

«North Sea Giant» forberedte i forrige uke en jobb på Polarled-rørledningen fra Sandnessjøen. Konstruksjonsfartøyet kan knapt sammenlignes med andre skip i verden.

– Du kan skrive vi er verdens mest manøvrerbare offshorefartøy, sier kaptein Bjørn Fjallsbak, mens båten gjennomfører såkalt «mobilisering» ved kai på Horvnes.

Banebrytende

Fjalsbakk er ikke med på karakteristikken «verdens største», slik Teknisk Ukeblad skrev i sommer. Men båten har to enorme kraner som har unike egenskaper. En dekkskran løfter 400 tonn. En annen spesialbygget løfteanordning løfter 420 tonn i opp til ni meters bølgehøyde. Sistnevnte ble installert for arbeid med byggingen av subsea-kompresjonsanlegget på Åsgard-feltet, vest av Namsos, et helt banebrytende prosjekt i internasjonal sammenheng.

 – Til sitt formål har vi ingen andre fartøyer over eller ved siden, sier Fjalsbakk.

Polarled

Anløpene i Sandnessjøen har sammenheng med ferdigstillingen av gassrørledningen Polarled fra Nyhamna utenfor Molde, til det kommende Aasta Hansteen-feltet vest av Røst. Rørledningen ble som kjent lagt i sommer. Nå skal North Sea Giant ut på feltet for å plukke opp såkalte «plugger», som sendes gjennom rørledningen fra Nyhamna opp til rørledningens sluttpunkt på Aasta Hansteen.

North Sea Giant drives av rederiet North Sea Shipping i Austevoll, og leies ut til Technip, som igjen har oppdrag for Statoil.

Mobilisering

I den forbindelse gjennomføres mannskapsbytter i Sandnessjøen. Av totalt 95 personer om bord, skal 50 personer gå i land og 50 gå om bord. I tillegg kjøpes proviant og bunkers. På dekk lastes utstyr som leverandørene har fraktet inn til oppdraget. Statoil har tidligere anslått at disse gigantfartøyene genererer rundt en halv millioner kroner i lokale innkjøp av varer og tjenester, ved hvert anløp.

I øyeblikket ligger også en annen gigant, Skandi Acergy, ute på Aasta Hansteen på oppdrag for Subsea 7. Også dette fartøyet benytter Sandnessjøen som mobiliserings-havn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter