Shell trekker seg fra oljeleting i Barentshavet

Foto: Shell

Bare et halvår etter at Shell trakk seg ut av oljeleting utenfor Alaska, trekker de seg nå også fra petroleumsleting i norsk Arktis. Ifølge en pressemelding på offshore.no trekker Shell seg fra 23. konsesjonsrunde. Årsaken er blant annet lav oljepris.
- Dette viser det vi har sagt hele tiden: Arktis er for dyrt og for risikabelt. Det er helt naturlig at det er her Shell trekker seg ut først når oljeprisen er lav, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en melding.
 
Han er glad for at oljegiganten nå forlater planene om å bore i Norges arktiske strøk.
- Det den norske staten legger opp til er galskap. Shell har tydeligvis stukket fingeren i jorda og innsett at dette eventyret ikke kommer til å gå i oppfyllelse. Det burde staten også gjøre, sier Hauge.
 
Han har nemlig ingen tro på at Barentshavet blir Norges nye oljeeventyr.
- Barentshavet har verdens dyreste olje og gass. Regjeringen tar en enorm risiko ved å  satse astronomiske summer i Barentshavet. Dette er sårbare områder med vanskelige værforhold, som mangler infrastruktur og beredskap. Dette kan bli en veldig kostbar gambling for Norge, sier Hauge.
 
Bellona har regnet ut at det vil koste staten ca 200 milliarder kroner å drive leteboring i de utlyste blokkene i Barentshavet. Dette fordi staten dekker 78 prosent av oljeselskapenes kostnader i letefasen.
 
Likevel vil Shell altså prioritere «aktiviteter som kan gi inntekter tidligere enn det et funn i Barentshavet kunne gitt», ifølge pressemeldingen.
- En utbygging i Barentshavet vil ta minst 10-15 år, så det hjelper ikke på den arbeidsledigheten vi ser i Norge nå. Man kan komme ganske langt i omstillingen av Norge for 200 milliarder, men regjeringen velger i stedet å satse alt på ett kort. Shells beslutning i dag viser hvor det kan føre oss hen, sier Hauge.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter