Sesongstart på Aasta Hansteen

KJEMPE: Rørleggerfartøyet Seven Oceans startet toktet på Aasta Hansteen-feltet med mannskapsbytte i Sandnessjøen onsdag og torsdag. foto: Subsea 7

Petro Puls: Morten Hofstad

Subsea 7 har startet årets sesong på Aasta Hansteen-feltet med rørlegger-fartøyet Seven Oceans. Seven Oceans er 157 meter lang, og bygd for å legge fleksible rørledninger ned til tre tusen meters havdyp. På Aasta Hansteen foregår arbeidet rundt 1.300 meter nede.

Rørledninger

Skipet skal legge ut såkalte «stigerør», stålrørene som skal føre gass fra havbunnen opp til plattformen. Rørene produseres i Subsea 7-anlegget på Vigra utenfor Ålesund og spoles opp på svære ruller på skipet. I påvente av at plattformen ankommer feltet i 2017, vil rørene bli lagt ut på havbunnen. Natt til fredag gikk fartøyet til havs etter et par døgn ved kai i Sandnessjøen. Oppholdet ble blant annet brukt til mannskapsskifte.

Skipet har plass til 120 personer om bord.

Fire skip

Fartøyet er ett av fire lignende tunge konstruksjonsskip, som skal jobbe med ferdigstillingen av undervannsinstallasjonene på feltet. Foruten Seven Ocean, er det planlagt at Seven Viking, Skandi Skansen, og Seven Arctic skal jobbe ute på feltet.

– Vi planlegger stor aktivitet fra Sandnessjøen i sommer, sier Helge Hagen til Petro Puls. Han er prosjektleder i Statoil for subsea-operasjoner på denne feltutbyggingen.

– I fjor gjennomførte vi 138 seilingsdøgn på Aasta Hansteen. I år planlegger vi 240 døgn. Juli måned blir en spesielt hektisk måned i havn og ute på feltet, ifølge Hagen.

Mer på land

Generelt vil feltaktivitetene, både med båter, men omsider også med rigg, føre til mer aktivitet i land.

– Det kommer opp mye utstyr til det nye subsea-anlegget, alt fra juletrær, til brønnoverhalingsutstyr for rigg. Utstyret skal mottas, testes og klargjøres før utstyret skal ut på feltet, ifølge Hagen.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter