Foto: Morten Hofstad

En gassturbin fra Skarv med rundt 47.000 hestekrefter repareres for tiden i subsea-anlegget på Horvnes.

Den store verkstedhallen i subsea-anlegget på Horvnes er for tiden fylt av utstyr. I den ene enden jobber folk fra Aker Solutions med klargjøring av ventilsystemene, som i sommer skal installeres ute i dypet på Aasta Hansteen-feltet for Statoil. I den andre enden av hallen jobber teknikere med en gassturbin fra BP-feltet Skarv.

– Det er artig å se at vi begynner å få aktivitet i anlegget, sier Fredrik Nordnes fra Statoil, som er driftsansvarlig for Horvnes-anlegget på vegne av både Statoil og BP.

Kraftverk

Skarv-skipet får elektrisk strøm fra fire enorme gassturbiner, som hver for seg kan produsere inntil 32,5 megawatt. Til sammenligning kan kraftverket i Alta produsere 150 megawatt. Normalt er to av Skarv-turbinene i drift på daglig basis.

En av gassturbinene repareres for tiden i verkstedet på Horvnes. Skarv har i alt fem turbiner, hvorav en alltid lagres på Horvnes, hvis teknisk feil skulle oppstå ute på Skarv. Hver turbin koster rundt seks millioner dollar.

Turbinen er i praksis en jetmotor, slik vi finner i jagerfly og passasjerfly. Turbinene på Skarv er bygd av General Electric (typebetegnelse: LM2500+G4 DLE), og ble opprinnelig utviklet til det enorme amerikanske transportflyet Lockheed C5 Galaxy, og laget hos GE i Cincinatti i Ohio, USA.

Slike turbiner brukes også i de nye norske fregattene, og i amerikanske hangarskip.

Enorm kraft

Jet-motoren gir maksimalt rundt 47.000 hestekrefter. Skarv-turbinene veier seks tonn, men har en svært høy effektivitet (vekt i forhold til effekt), sammenlignet med for eksempel dieselmotorer.

– Skarv-turbinene er modifisert for å brenne renere (mindre CO2 og NOx-utslipp) enn flymotorer, forteller Henrik Neudecker fra BP Norge, som jobber på turbinen i anlegget på Horvnes, sammen med Thomas Bergner fra tyske MTU (Motoren und Turbin Union).

Skarv-turbinene kan gå på både diesel og naturgass. Normalt går turbinene rundt 25.000 timer (nesten tre år) før de må gjennom et service-program.

Tyskland eller Italia

Helgelands Blad får anledning til å dreie på turbinhjulet i jetmotoren med dytt fra bare et par fingre. Den ekstreme finmekanikken i jet-motoren, gjør at reparasjoner må foretas i spesialverksted.

– Skaden på denne turbinen vurderes nå sendt enten til et verksted i Tyskland, eller Italia, forteller Neudecker.

 


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter