Studerer olje i Sandnessjøen

PÅ NÆRT HOLD: Delegasjonen fra Libanon fikk orienteringer på rådhuset i Alstahaug mandag formiddag, før et omfattende program fortsatte med bedriftsbesøk. foto: Morten Hofstad.

 

En delegasjon fra Libanon besøker denne uka Sandnessjøen og Haugesund for å lære mer om hvordan utvikle en nasjonal petroleumsnæring.

En stor delegasjon offentlig ansatte fra Libanon er i Sandnessjøen for å studere utviklingen som har skjedd i byen de siste årene.

Tror på gass

Libaneserne har kartlagt landets kontinentalsokkel, og har forhåpninger om å finne gass, slik flere av nabolandene har gjort. Foreløpig ligger den første leteboringen på vent, i påvente av politiske avklaringer i Libanon, et land preget av politisk uro, og borgerkrig i nabolandet, Syria.

Libanon har foreløpig ingen landbaser, eller havneanlegg for petro-aktivitet. Men den ambisiøse målsettingen til den libanesiske staten er å bli selvforsynt med energi fra naturgass i Middelhavet.

Libaneserne er spesielt opptatt av rollen offentlige myndigheter spiller i petro-sektoren i Norge.

– En suksess

Mandag startet møtene i Sandnessjøen med orienteringer fra Alstahaug kommune, Havnevesenet, og Nordland fylkeskommune.

Delegasjonen fikk detaljert gjennomgang av hvordan lokalsamfunnet har drevet planlegging av utbyggingen på Horvnes, og hvordan private aktører har etablert seg i tilknytning til etablert offentlig infrastruktur. Orienteringene tok også for seg andre investeringer som har kommet i etterkant, som Kulturbadet, to hotell, og kjøpesenteret Amfi Skansen. Til sammen er det investert rundt to milliarder kroner i Sandnessjøen i de nevnte prosjektene siden 2008.

Assisterende næringssjef i Nordland fylkeskommune, Terje Stabæk, karakteriserte modellen med offentlig og privat samarbeid, som er valgt i Sandnessjøen, som «en suksess».

Senere på dagen var det planlagt bedriftsbesøk, og utflukt til Herøy med innlagt besøk på et oppdrettsanlegg.

Vertskap

Oljedirektoratet i Norge (OD) har over flere år hatt utviklingsprogrammer for nasjoner som har funnet olje og gass, men som ikke har fått på plass offentlige styringsverktøy eller lokal industri. Programmet kalles «Oil for development».

OD er vertskap for delegasjonen, som har valgt seg Sandnessjøen og Haugesund. Stedvalgene har sammenheng med aspekter rundt utbyggingen av baseanlegg og samfunnsutvikling i Sandnessjøen etter at Skarv-prosjektet landet i byen.

Besøket i Haugesund har sammenheng med at den statlige gass-administrasjonen, Gassco, holder til der.

Tirsdag skal delegasjonen fortsette sørover med Hurtigruten, der dagene underveis til Bergen vil være preget av seminarer og møter med norske myndigheter og industri-folk.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter