Letelysten er tilbake

NY AKTIVITET: Transocean Winner da riggen boret vest av Røst for Rwe-Dea. foto: Dea Norge

 

To letebrønner er bekreftet utenfor Nordland, men flere aktører teller på knappene. Ikke siden Statoil boret to kjappe letebrønner, og fant gass i Aasta Hansteen-området vest av Bodø våren 2015, har det vært drevet leteboring utenfor Nordland. Rigg-aktivitet er avgjørende for å holde aktiviteten vedlike ved landbasene på Helgeland.

Statoil

Men i månedsskiftet oktober-november, planlegger Statoil oppstart på Norne-brønnen «Cape Vulture», med riggen Deepsea Bergen.

– Vi har forventninger til at dette prospektet kan bidra med viktige volumer til Norne-lisensen, og brønnen er en viktig del av videreutviklingen av dette området, opplyser pressetalsmann i Statoil for leting på norsk sokkel, Morten Eek til siste utgave av Petro Puls.

Statoil jobber med å skaffe flere reserver til prosjektet med levetidsforlengelse på Norne, forbi år 2030.

Repsol

En annen aktør som bekrefter letebrønn er spanske Repsol. Rundt påsketider neste år planlegger selskapet å sende Transocean Spitsbergen ut i dyphavet vest av Aasta Hansteen for å bore en letebrønn.

– Forsyningsbase vil være Sandnessjøen, og helikopterbase vil være Brønnøysund, opplyser informasjonssjef i Repsol, Wenche Skorge til Petro Puls.

Det spanske oljeselskapet har aldri tidligere boret på slike havdyp i Norge.

– Brønnen er en dypvannsbrønn på rundt 1.400 meters havdyp, og er Repsols første dypvannsbrønn i Norge. Vi planlegger å bore ned til 3.500 meter, som vil si rundt 2.100 meter under havbunnen. Mest sannsynlig funn vil være gass forekomster slik som nærliggende brønner, ifølge Skorge.

Repsol venter å bruke rundt 40 dager på letebrønnen.

DEA

En annen aktør som har operatøransvar for flere lisenser utenfor Nordland er russisk eide DEA (tidligere tyske RWE-DEA). Hele fire av lisensene har frist til våren med beslutning om å bore, eller levere lisensen tilbake til myndighetene. Tre av disse har forfallsfrist første uka i februar.

Kommunikasjonssjef Kjetil Hjetvik var denne uka travelt opptatt på oljemesse i Stavanger, men sier på generell basis at selskapet ønsker å være aktiv, spesielt i nord.

– Vår ambisjon er å satse i Norskehavet og Barentshavet, både gjennom egen leteaktivitet og oppkjøp av feltandeler, sier Hjetvik til Helgelands Blad.

Det norske

Ytterligere en spennende aktør for Sandnessjøen, er Det norske oljeselskap, som i løpet av høsten formelt vil overta BP Norge.

Det norske er operatør for lisensen «Vågar», nordøst for Norne, der myndighetenes krav til borebeslutningen går ut i løpet av første kvartal.

Så langt har selskapet ikke kommunisert hva de vil gjøre med sine forpliktelser overfor myndighetene.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter