Vedtok handel 
til 16 milliarder

HER SKJER DET: Sjef i det kommende Aker BP; Karl Johnny Hersvik (t.h.) med møteleder Sverre Skogen, vedtar sammenslåingen av Det Norske Oljeselskap, med BP Norge. Foto: Morten Hofstad

Morten Hofstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 97055021

Torsdag ble det formelle vedtaket om å kjøpe BP Norge gjort. Handelen er forbløffende på flere måter. 

Generalforsamlingen i Det norske oljeselskap ASA, vedtok torsdag formiddag en handel, som samme dag hadde en verdi på rundt 16 milliarder kroner. De frammøtte eierne hadde ingen kommentarer, ei heller til at forretningsadressen flyttes fra Trondheim til Bærum.

Forbløffende

Siden kjøpet av BP Norge ble annonsert i juni, har det ikke framkommet en eneste innvending fra verken myndigheter, fagbevegelse, eller ansatte. Og investorer har jublet.

Hvordan handelen ellers har blitt mottatt kan illustreres på følgende måte:

¤ Kjøpet ble i juni avtalt gjort opp med nye aksjer, til kurs 80 kroner. Siden den gang har aksjekursen vært oppe i 120 kroner. I går hadde verdien av aksjene som skal brukes som betaling til BP steget fra 10,8 milliarder til nær 16 milliarder. Slik verdistigning for aksjene til den kjøpende parten er sjelden å se.

¤ For Det norske fører oppkjøpet paradoksalt nok til lavere gjeld, og bedre likviditet i en krevende fase under utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

¤ Daglig produksjon i det nye selskapet Aker BP blir doblet i år 2023 til rundt 250.000 fat om dagen, uten nye investeringer.

¤ Aker BP får tilgang til kritisk infrastruktur både i Nordsjøen, og i Norskehavet (Skarv-området).

¤ Aker BP vil ha reserver av olje og gass tilsvarende minst 1,2 milliarder fat (tilsvarende rundt det dobbelte av volumet som hittil er produsert på Norne).

¤ Aker BP planlegger å betale aksjeutbytte allerede i fjerde kvartal i år.

Boreplaner

De to fusjonerende virksomhetene er midt i en intens sammenslåingsprosess, og toppsjef Karl Johnny Hersvik sier derfor til Helgelands Blad at det er for tidlig å snakke detaljert om leteplaner, blant annet i farvannet utenfor Nordland.

- Vi må komme tilbake til det etter at det nye selskapet formelt er etablert 30. september, sa Hersvik etter gårdagens generalforsamling i Trondheim.

Men Aker BP har flere boreklare egenopererte lisenser, der det nærmer seg myndighetenes tidsfrist for boring.

- Vi har nettopp levert tidenes største søknad om nytt leteareal i neste TFO-runde, sa Hersvik til selskapets eiere i går. TFO er myndighetenes årlige supplerende konsesjonsrunde i områder der det allerede foregår produksjon og utbygging.

¤ Et tegn på at den offensive holdningen i Aker BP blir tatt på alvor, er at Statoil tidligere i uka kjøpte seg opp til 40 prosent eierandel i Aker BP-opererte lisens 843, som ligger mellom Norne og Sandnessjøen.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter