– Vokser raskere enn ventet

Mer å gjøre: Richard Karlsen fra Asco (t.v) og Fredrik Nordnes konstaterer at aktiviteten i subseanlegget på Horvnes vokser raskere enn forventet. 

En servicejobb på Skarv-feltet gir høy aktivitet i subsea-anlegget på Horvnes. Fredrik Nordnes mener aktiviteten vokser raskere enn ventet. Torsdag kveld ankom servicefartøyet «Edda Fauna» Sandnessjøen fra Hammerfest. Subsea-båten skal mobilisere folk og utstyr til en operasjon på Skarv, som blant annet omfatter bytte av sikkerhetssystemer («choke») på en brønn.

40 billass

En mengde spesialutstyr er på forhånd klargjort i subsea-anlegget på Horvnes. I alt 40 trailerlass med utstyr har ankommet basen i forbindelse med forskjellige prosjekt, bare de siste to ukene, ifølge Fredrik Nordnes, som drifter subsea-anlegget for Statoil og Aker BP. Folk fra utstyrsprodusenten General Electric er på plass for å drive klargjøring.

På en annen kant av verkstedet jobber tekniker Alexander Sanne fra det lille spesialfirmaet Envirex, som holder til i Klepp på Jæren. Firmaet har utviklet utstyr for trykktesting av olje- og gassbrønner, som er lettere og enklere enn mye annet utstyr som har vært brukt til slike operasjoner under vann. Utstyret skal brukes på Skarv. Skarv-operasjonen er bare en del av aktiviteten i subsea-hallene denne høsten.

Skryt fra besøkende

Da anlegget ble bygd, fikk vi lite ut av Statoil og BP om hva slags – og hvor mye – aktivitet man kunne forvente i anlegget. Trekvart år etter åpningen, er lagerhallene i ferd med å fylles med utstyr, og i verkstedhallen jobber for tiden fire-fem forskjellige leverandørbedrifter med utstyr som enten skal ut på feltet, eller har kommet inn og skal klargjøres for lagring.

– Dette er den beste subsea-workshopen jeg har sett, «ever». Og jeg har sett det meste.

Attesten er signert Tore Andre Ekerhovd fra Aker Solutions på Ågotnes utenfor Bergen. Sammen med kollega Helge Syljeseth jobber han i et prosjekt på tre ukers varighet med utstyr som Statoil brukte på Aasta Hansteen-feltet i sommer. Nå skal alt utstyret sjekkes og klargjøres for lagring.

Ekerhovd er svært fornøyd med måten verkstedet er planlagt, og utstyret som finnes tilgjengelig.

Lokale folk

CCB Subsea på Ågotnes utenfor Bergen driver med vedlikehold og lagring av utstyr som riggen «Songa Encourage» benyttet i sommer under arbeid på en brønn i Norne-satellitten Skuld. Utstyret skal til lager på Horvnes i påvente av framtidig gjenbruk.

– Et veldig bra anlegg, er attesten fra operatør Bjørn Smauget.

CCB er konsernet som er majoritetseier i Helgelandsbase. Under arbeidet med Skuld-utstyret skal folk fra Helgelandsbase inn på opplæring, slik at lokale folk i framtida kan overta oppgaver som tilreisende nå utfører, opplyser Smauget.

Raskere enn ventet

Fredrik Nordnes er ansatt i Statoil, men har som oppgave å fylle anlegget på Horvnes med aktivitet for både Statoil og Aker BP. Han mener aktiviteten øker raskere enn noen kunne forutsett ved åpningen i januar.

– Bare denne mobiliseringen for Skarv-prosjektet har skapt masse aktivitet, også for lokale firmaer, sier Nordnes , og nevner Svetek, Momek, Slipen, Tess, Tools, Asco og Helgelandsbase, blant lokale aktører.

– Så kommer bruk av hotell, fly, leiebil. Erfaringen er at operasjonene blir billigere (sammenlignet med å ta utstyret sørover, red. anm.) når vi har subsea-anlegget på plass, sier Nordnes.

• Tilreisende firma som i disse dager jobber på Horvnes, er: General Electric, Aker Solutions Subsea, DeepOcean, Aker BP, CCB Subsea, Statoil og Envirex.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter