Ja til lukket havoppdrett i Herøy

Ilustrasjon: Marine Harvest

HavPuls: Lars Olve Hesjedal - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fiskeridirektoratet har sagt ja. Marine Harvest kan teste det lukkete oppdrettskonseptet Smultringen i Herøy.

Anlegget har fått navnet Marine Donut. Som navnet antyder, er det formet som en smultring.

Det er lukket i et plastmateriale, der vannet i anlegget skal skiftes ut hver time gjennom pumpeanlegg. Pumpene vil ha filter for å sile ut lus og andre uønskede partikler i vannet.

Tanken er å produsere fisk fra en størrelse rundt tre kilo til slaktestørrelse, den fasen av veksten som er mest utsatt for påslag av lakselus.

Det er en av Marine Harvest sine lokaliteter i Herøy kommune, som er aktuell for uttesting av den helt nye teknologien som er utviklet av offshore-firmaet ØPD Group AS.

Flere hundre mill.

– Vi ønsker å teste ut teknologien i Herøy, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Marine Harvest.

Prosjektet har en ramme på «noen hundre millioner». Selskapet har søkt om åtte konsesjoner.

– Vi har søkt om åtte tillatelser for å kunne gå i gang med prosjektet. Det er utgangspunktet vårt i den videre dialogen med Fiskeridirektoratet. Vi trenger det antallet for å teste teknologien på best mulig måte.

Det er ØPD som eier teknologien. Erfaringer og kunnskap som tilegnes gjennom prosjektet vil være offentlig tilgjengelig informasjon som kommer hele næringen til gode. Det er ett av kravene fra myndighetene for å si ja.

Det kan være både fordeler og ulemper med å være testpilot. Hvorfor har dere har valgt å være det?

– Dette er åpenbart svært spennende teknologi. Vi tror dette konseptet kan ta norsk havbruk et par steg videre, siden det er helt ny, lukket teknologi. Vi tror det kan løse problemer tilknyttet både lus og rømming. slik at vi kan lage den sterkt etterspurte norske oppdrettslaksen på en enda mer bærekraftig og kostnadseffektiv måte.

– Vil dette gi flere årsverk for Marine Harvest i Herøy?

– Dette, og mange andre detaljer tilknyttet prosjektet, vet vi ikke svaret på ennå. Vi må nå avvente den videre behandlingen når det gjelder antall tillatelser prosjektet blir innvilget. Men at dette vil styrke Marine Harvest i region nord, er helt åpenbart.

Utvikling

Smultring-konsesjonene er såkalte utviklingskonsesjoner. Kriteriene for å få tildelt slike, er at det er ny, uprøvd teknologi tilknyttet lus og rømming som skal testes ut.

– Om det viser seg at teknologien fungerer godt, har vi mulighet for å omgjøre tillatelsene til ordinære konsesjoner. Staten har satt vederlaget for en slik omgjøring til 10 millioner per tillatelse, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Marine Harvest.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter