Stopper søknad om oppdrett på land

Nei til oppdrett: Gaia Salmon AS har fått søknaden om landbasert oppdrett på Leines i retur, fordi tiltaket ligger cirka én nautisk mil innenfor grensa til nasjonal laksefjord.

Foto: Mariann Vatne

HavPuls: Mariann Vatne - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Myndighetene vil ikke behandle søknaden fra Gaia Salmon AS om landbasert oppdrett på Leines, fordi den er i strid med vernebestemmelsene for nasjonal laksefjord. Selskapet endrer planene og sender ny søknad.

Søknaden om ny lokalitet for landbasert oppdrett av laks på Leines i Leirfjord, ble sendt til fylkeskommunen i fjor sommer. Nå er den sendt i retur.

Årsaken er at Fylkesmannen i Nordland har fått beskjed fra Miljødirektoratet om at tiltaket vil være i strid med beskyttelsesregimet i nasjonale laksefjorder. Dermed kan ikke Fylkesmannen gi noen utslippstillatelse her, og søknaden er returnert uten videre behandling.

– Da kan heller ikke vi gi noen tillatelse, sier rådgiver Ann Helen Haubakk i Nordland fylkeskommune.

Ny søknad

Hun venter imidlertid inn en ny og endret søknad fra selskapet. Daglig leder Bjarne Bjørkan i Gaia Salmon AS vil ikke si så mye om saken nå, annet enn at de har gjort noen endringer i søknaden og sendt den inn på nytt.

– Vi har tro på at vi får til en løsning, men det tar tid, sier han i en e-post til Helgelands Blad.

Innenfor grensa

Det omsøkte området på Leines befinner seg akkurat innenfor grensa til nasjonal laksefjord, som går ved Leinesodden. Da Helgelands Blad skrev om planene i fjor høst, beskrev kommunalsjef i Leirfjord, Øyvind Toft, forholdet til nasjonal laksefjord som «det kritiske punkt» i saken.

– Jeg oppfatter dette som litt nybrottsarbeid. Myndighetene hadde nok ikke landbasert oppdrett i tankene da lovverket ble laget, sa Toft den gang.

På land og i vann

Fylkesmannen viser til paragraf tre i Forskrift om særskilte krav til akvakulturrelatert virksomhet i eller ved nasjonale laksevassdrag og nasjonale laksefjorder, som sier at det ikke er tillatt å etablere nye akvakulturanlegg for produksjon av matfisk i disse områdene.

Seniorrådgiver Helge Axel Dyrendal i Miljødirektoratet sier regelverket er tydelig på dette punktet.

– Dette er det Stortinget som har bestemt. Matfiskanlegg tillates ikke, og det skilles ikke mellom land og vann, sier han.

Oppdrett av settefisk, derimot, kan tillatelses i slike områder.

Evaluerer i år

I returbrevet som Fylkesmannen har sendt fylkeskommunen, står det at det jobbes med ei revidering av beskyttelsesregimet for nasjonale lakseelver og -fjorder i 2017, men det stemmer ikke, ifølge Dyrendal i Miljødirektoratet.

– Regimet skal evalueres i år, og det er vi i gang med, men det er ikke snakk om noen revisjon. Da må politikerne i så fall vedta at de ønsker det, sier han, og legger til at evalueringa skal være ferdig innen utgangen av 2017.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter