Satser stort på liten fisk

Er i gang: Tomma Rensefisk er i gang med ny aktivitet på Nesset, Husby, på Tomma. Daglig leder Runar Fjellgaard og biologisk ansvarlig Ivana Steiro ved karene med 250.000 rognkjeks på startfôring.

HavPuls: Mariann Vatne Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Steinbiten er borte, og anlegget er under betydelig ombygging. Nå er det rensefisken rognkjeks som gir ny aktivitet i de svære hallene på Nesset.

10. april kom den første fisken – ferdig klekt og fraktet fra samarbeidspartneren Nordland Rensefisk på Lovund. 250.000 små rognkjeks som svømmer rundt i runde kar.

– Cirka. De er ikke så lett å telle, smiler daglig leder Runar Fjellgaard i Tomma Rensefisk AS.

Selskapet har mer på gang i naborommet. Der ligger rogn i rader med kar, og er forventet å klekke på 17. mai. - Vi håper på 18. mai, da, sier biologisk ansvarlig Ivana Steiro.

Mye å lære.

Dette er nytt for dem begge. Runar Fjellgaard har vært daglig leder på Aquarius på Lovund i mange år, og kjenner kun til oppdrett av rensefisk fra nabobedriften Nordland Rensefisk der. Han er også ansatt i Kystinkubatoren på Lovund – delvis fortsatt, fram til i sommer.

Ivana Steiro har mastergrad i akvakultur, men først og fremst erfaring fra laks.

– Det er mye å lære, men vi har fått god opplæring og hjelp fra Nordland Rensefisk, og det ser veldig bra ut foreløpig. Fisken vokser, og ting har gått som planlagt. Det er spennende. Dette er en prøvegenerasjon, forteller de.

Fra oktober skal fisken etter planen være leveringsklar til eierne Nova Sea og Tomma Laks.

– Men på sikt er målet at vi også skal selge til eksterne, sier Fjellgaard.

Stor investering.

Satsinga innebærer ei investering på rundt 25 millioner kroner. I hallene på Nesset er det stor aktivitet nå; nesten alt på innsida skiftes ut. Systemer og maskiner, elektrisk anlegg og kar. Det er omtrent bare klekkerenna som står igjen fra den forrige produksjonen her.

– Vi ønsker å lage et nytt og moderne anlegg, forteller Runar Fjellgaard.

I den ene veksthallen står ei rekke med kar nå klar til å ta imot fisken som er på startforing. Fra 120 meters dyp pumpes det inn stabilt kaldt sjøvann i de svære karene, der fisken gjerne fester seg til veggene, slik de skal feste seg til laksen når de senere skal ut i merdene og spise lus.

De siste årene har antallet rensefiskoppdrettere økt, og nå er det fire på Helgeland. Rensefisken brukes for å holde lusetallene nede, som et forebyggende tiltak for redusere behovet for avlusing og behandling.

– Alle ønsker vel å unngå avlusing, enten det gjøres med medikamenter eller andre metoder. Det er uansett ei tøff belastning for laksen. Rensefisk er så vidt vi vet både ufarlig og uforstyrrende, sier Fjellgaard.

Store lokaler.

Det er et års tid siden den siste steinbiten ble solgt. Men anlegget er stort, og det er grunnen til at eierne vil ta det i bruk igjen. Både Nova Sea og Tomma Laks trenger mer rensefisk enn de får tak i i dag.

I den største hallen vil Tomma Rensefisk ha et disponibelt areal på 2.300 kvadratmeter.

– Det er mer enn vi kommer til å bruke, i alle fall i første omgang. Men det er et fortrinn at vi kan utvide hvis vi vil, sier Fjellgaard, som tror de skal være ganske i mål med ombygginga rundt august måned.

Produksjonen vil ligge på to-tre millioner fisk i året, men selskapet har tillatelse til å produsere opptil fem millioner.

– Men vi bygger ikke for det nå. Produksjonen blir nok ganske lik den de har på Lovund, som har en tillatelse for to millioner fisk, sier Fjellgaard.

Tilflyttere.

Med satsinga på rensefisk, følger nye arbeidsplasser – og nye innbyggere på øya. Per nå har Tomma Rensefisk ansatt seks personer, og i løpet av høsten vil de være syv-åtte. I full produksjon vil selskapet trenge mellom åtte og ti ansatte.

– Med en gang jeg så annonsen, tenkte jeg at dette var drømmejobben, smiler Ivana Steiro.

I januar flyttet hun hit fra Gjøvik, med mann og to barn. Det angrer hun ikke på.

– Det er fint å bo her med barn, og vi trives veldig godt. Vi er mye ute, og det skjer noe hele tida. Det er jo ei eventyrøy, smiler hun.

– Og så er folk veldig hyggelige og hjelpsomme. Vi ble tatt så godt imot, sier hun.

Selv har de blant annet bidratt med å lage treningsstudio i lokaler på skolen.

– Det er morsomt. På et sted som Tomma må man lage mye av moroa selv. Vi har til og med skaffet oss hund! Jeg savner ikke kjøpesenter og by.

Mannen, som er utdannet samfunnsøkonom, har begynt å studere på Nesna. Han flyttet fra jobb i bistandsorganisasjonen Forut på Gjøvik, mens Ivana ikke hadde jobbet i oppdrettsnæringa på ei stund, litt fordi hun fikk to barn med kort tids mellomrom.

– Men nå var det min tur å få prioritere jobben, og jeg elsker å jobbe med fisk. Rognkjeks er en ny art for meg, men det er kjempespennende, synes hun.

 Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter