Skal klargjøre rørledning

EN AV DE STØRSTE: Subseafartøyet North Sea Giant ruver ved kai på Horvnes. Foto: Morten Hofstad

I disse dager starter forberedelsene til oppstart av gassproduksjonen på Aasta Hansteen-feltet, med klargjøring av rørledningen Polarled.

Subsea-fartøyet North Sea Giant var innom Sandnessjøen i forrige uke for å starte forberedelsene til arbeid på rørledningen Polarled, som går fra landter- minalen Nyhamna utenfor Molde, til Aasta Hansteen-feltet vest av Bodø.

Minst tre anløp

– Skipet skal assistere vanntømming og gassfylling i rørledningen, opplyser kommunikasjonsleder Lisbet Kallevik i statlige Gassco.

Statens selskap for å administrere rørledningene på norsk sokkel, Gassco, overtok operatøransvaret for Polarled fra Statoil 1. mai. Gassco har leid inn Statoil for å gjennomføre operasjonene i sommer.

Baseoperatøren Asco på Horvnes planlegger foreløpig for tre anløp av gigantfartøyet i oppdragets varighet til slutten av juni.

Vann ut

Da den 482 kilometer lange, og 36 tommer store, gassrørledningen ble lagt i 2015, ble røret forlatt på havbunnen fylt med sjøvann. I forkant av at gassproduksjonen er planlagt startet høsten 2018, må rørledningen tømmes for vann og fylles med naturgass fra land- terminalen på Nyhamna.

Denne operasjonen omfatter blant annet at testutstyr skal sendes gjennom røret for å fjerne isdannelser og kartlegge eventuelle svakheter i rør og koblinger.

1300 meter

North Sea Giant skal ligge ved rørledningens endestasjon for å operere ventiler nede på nær 1300 meters havdyp skipets fjernstyrte undervannsfartøyer, samtidig som utstyr skal sendes ned og hentes opp med kran.

 

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter