24. runde nesten bare Barentshavet

Av NTB

Regjeringen utlyser rekordmange nye leteblokker i Barentshavet i den 24. konsesjonsrunden. Miljøbevegelsen raser og mener oljen og gassen må forbli urørt. 

Av de 102 nye blokkene som skal tildeles neste vår, ligger hele 93 i Barentshavet. Ni blokker ligger i Norskehavet.

– Nytt leteareal er avgjørende for langsiktig aktivitet, verdiskaping og lønnsom sysselsetting i petroleumsnæringen over hele landet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Han understreker at regjeringen skal drive en "aktiv tildelingspolitikk" av arealer til petroleumsindustrien.

Går nord og øst

Nesten halvparten av de utlyste blokkene i Barentshavet ligger nord for Norges nordligste oljefunn Wisting. Fem av leteblokkene strekker seg så langt som mulig inn mot 65-kilometersbeltet rundt Bjørnøya der forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten ikke tillater petroleumsvirksomhet.

Utlysningene i 24. runde omfatter også nye blokker i Barentshavet sørøst og inn mot Russland i det som var omstridt område fram til grenselinjen ble trukket i 2010.

– Drukner Parisavtalen i olje

Miljøbevegelsen gjentar kravet om å la oljen og gassen i nord ligge under bakken for å kunne oppfylle klimamål.

– Dette er galskap! Mer oljeboring i Arktis er uforenlig med å nå klimamålene fra Paris. Terje Søviknes gir full gass for boring i urørte områder i Arktis og gir blaffen i framtida til oss som er unge i dag, sier Ingrid Skjoldvær, Leder i Natur og Ungdom.

Lederen i moderorganisasjonen Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, er opprørt over at regjeringen vil tillate leteboringer i noen av de mest sårbare havområdene vi har.

– Regjeringen prater om grønt skifte, men drukner Parisavtalen i olje. Ettertiden vil dømme regjeringens oljepolitikk hardt, sier hun.

– Mot miljøfaglige råd

Hennes forgjenger, Lars Haltbrekken, slår fast at regjeringen bryter alle miljøfaglige advarsler mot oljeboring i sårbare områder.

Han viser til høringsrunden der Fiskeridirektoratet frarådet seismikkvirksomhet i 16 av de utlyste blokkene. Miljødirektoratet frarådet å utlyse de 20 blokkene som nå lyses ut rundt Bjørnøya. Polarinstituttet frarådet oljevirksomhet i 28 av de utlyste blokkene.

-Regjeringen spiller hasard med vårt sårbare hav og setter helt klart hensynet til oljeindustrien foran hensynet til fiskeriene, sjøfuglen og verdifull natur, sier Haltbrekken som er stortingskandidat for SV.

– Sameksistens

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass er såre fornøyd, og viser til at det i Barentshavet er fullt mulig å gjennomføre både leteaktivitet og produksjon i sameksistens med andre næringer.

– Det er svært viktig for Norge at nytt leteareal for olje og gass tildeles. Dette vil bidra til at Norge kan opprettholde sin produksjon av olje og gass til verden. Nye funn gir enorme verdier for det norske samfunnet, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt Pedersen.

Mer i TFO-runde 

Oljeministeren har også varslet at det vil komme nye utlysninger rundt funnene som er gjort lenger sør i Barentshavet, blant annet rundt storfunnet Johan Castberg. Disse vil komme i en såkalt TFO-runde (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) som er en årlig utlysning i mer modne områder. De nummererte konsesjonsrundene gjeldet nye områder og utlyses hvert andre år.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter