Nye atomisbrytere skal holde de russiske nordområdene åpne

Ilustrasjonsbilde:Rosatomflot

HavPuls: Leiv Nordstrand

22. september ble skroget til den andre av tre nye russiske atomisbrytere for Rosatomflot sjøsatt fra verftsgruppen USCs Baliyska Zavod (Baltic Shipyard) i St. Petersburg. I juni i fjor gikk ”Arktika” på vannet, og nå fulgte ”Sibir”. Siden kommer ”Ural”, som ble påbegynt i juli i fjor, og en fjerde og enda kraftigere er under vurdering.

De tre har en lengde på 173 m, er på 33 540 dwt, og framdriftsmaskineriet ventes å yte 60 MW (60 000 kW). De vil kunne forsere opp til 2,9 m tjukk is. Den fjerde er ment å kunne holde Den nordlige sjørute oppe på helårsbasis, og det tales om å takle is på 4,5 m. Hele prosjektet er litt forsinket, men utprøving av ”Arktika” vil starte tidlig neste år, og de tre skal etter planen overleveres Rosatomflot i 2019-21. Da anbudene ble lyst ut, var det snakk om en samlet investering på 3,6 milliarder dollar. Russerne har allerede fire atomisbrytere fra før.

Det er særlig utbyggingen av de store gass- og oljefeltene langs kysten av Karahavet i Vest-Sibir på halvøyene Yamal og Gydan, og forsyning sjøveien som har aktualisert nye og kraftige isbrytere. Nå skal jo Yamal LNG åpnes seinere i høst, og det første av ”isbrytertankskipene” som skal sørge for transporten og klare seg uten hjelp, er i drift. Men de kan maksimalt forsere 2,1 m is og regner ikke med å kunne gå østover til Asia i vinterhalvåret.

Novatek, som er operatør for Yamal LNG, opplyser at 95 % av gassen derfra er kontraktfestet, og de er alt i gang med planlegging for Arctic LNG 2 fra halvøya Gydan litt lenger øst. Selskapet mener at framover vil bl.a. strengere utslippskrav for skipsfarten øke interessen for LNG, som ellers også erstatter kull i østasiatiske kraftverk.

Russerne håper nå å få Saudi-Arabia med på å finansiere videre utbygging av feltene i nord. Statoil har dessuten nylig gjort avtale med Rosneft om å gå inn med en tredel i et selskap som skal stå for utbyggingen av et større landbasert oljefelt i regionen. I 2014 gjorde Seadrill/North Atlantic Drillings ”West Alpha” på oppdrag for Rosneft og ExxonMobil et større oljefunn i første forsøk i selve Karahavet. Sanksjoner, lav oljepris m.m. ser ut til å ha hindret videre oppfølging så langt.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter