Nå starter boringen

SNART TILBAKE: Forrige gang Transocean Spitsbergen kom inn på Stifjorden utenfor Løkta var i desember 2013. Foto: Per Karlsson

HavPuls, Morten Hoftad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hektisk aktivitet i land i påvente av at riggen Transocean Spitsbergen skal starte boringen på Aasta Hansteen. Riggen seilte fra Ølen i Hardanger tirsdag morgen. Onsdag formiddag passerte Transocean Spitsbergen Stad-landet med rundt sju knops fart, ifølge marientraffic.com. Etter å ha kommet inn i skjærgården ved Åsvær fyr, er planlagt ankomsttid på Stifjorden sent fredag kveld, eller natt til lørdag.

Laster utstyr
Riggen er som kjent på vei nordover for å starte boringen av åtte produksjonsbrønner for Statoil på Aasta Hansteen-feltet, som ligger vest av Bodø. De åtte brønnene vil trolig ta rundt ett år å gjøre ferdig. I tillegg har Statoil signalisert interesse for å bore inntil fire letebrønner i nærområdet med den samme riggen. Dermed kan Transocean Spitsbergen bli værende på jobb i området til ut i første halvår 2019.
I forbindelse med oppdraget på Aasta Hansteen-feltet har riggen de siste dagene drevet klargjøring hos Westcon i Ølen, men trenger i tillegg å laste noe utstyr som har ligget på lager på Horvnes.
Ved tunge løft i rom sjø er riggen avhengig av mest mulig rolig hav, og kommer derfor innaskjærs ved Dønna.

På land
– Det er for tiden veldig høy aktivitet for oss for å få klargjort og stroppet rør som skal mobiliseres når riggen kommer, forteller Paul Holmvik i baseselskapet Asco.
– Fra torsdag til lørdag forrige uke losset vi ca 2.500 tonn rør, som fortløpende skal klargjøres. Ramco  har derfor høy aktivitet knyttet til deres klargjøring av disse rørene.
– På Subsea-senteret har Aker Solutions stor aktivitet med klargjøring av diverse materiell og rør der, og vi er involvert med pakking og lasting av vogner med dette materiellet.
– Halliburton har også mye aktivitet knyttet til bunkring av tørrbulk på fartøy som skal leveres til riggen mens de ligger i fjorden. Det er også innforsyning av cement, for å klare å dekke behovet som kommer.
– SAR holder på og tømmer tanker for slop (boreavfall), slik at de er klare til å betjene det behov som kommer inn. Det er med andre ord mange fartøy som trafikkerer over Horvnes denne uken, slik at en del båter er å se liggende utpå fjorden i påvente av at kaier skal bli ledige, forteller Holmvik.

Størst i verden
Transocean Spitsbergen og tvillingen Transocean Arctic ble levert av Aker Solutions på Stord til Aker-konsernet i 2009. Pris per rigg oversteg til slutt fem milliarder kroner. Etter en periode ble riggene solgt til amerikanske Transocean.
De to riggene er et såkalt «Aker H6e»-design, en videreutvikling av de banebrytende Aker H3-riggene som ble konstruert på 1970-tallet.
Aker H6e-riggene var de største i sitt slag da de ble introdusert som et nærmest helnorsk produkt, bortsett fra skrogene som ble bygd i Dubai. Riggene kan bore i arktisk klima, på havdyp ned til tre tusen meters havdyp, og borer uten oppankring i til dels høy sjøgang.
Boretårnet av typen «dobbel RamRig», gjør at boring og setting av foringsrør i brønnen kan gjøres parallelt, noe som effektiviserer boreprosessen vesentlig.

Travelt i land
I land har det over noe tid vært stigende aktivitet med håndtering av utstyr som skal benyttes i boringen på Aasta Hansteen. De siste dagene har vi sett seks-sju forskjellige supplybåter ved kai.
Ramco på Horvnes har de siste ukene drevet med kvalitetskontroll av mange kilometer med stålrør som skal ut på riggen. Hos baseoperatøren Asco har det vært aktivitet, både i kaiområdene, men også i subsea-anlegget, med klargjøring av utstyr og gods.

To rigger
Asco betjener i tillegg til normal aktivitet på Norne og Skarv, riggen Songa Enabler, som fram mot jul jobber med brønnservice på Skarv-feltet. Rett over jul kommer riggen Deepsea Stavanger for et tre måneder langt oppdrag på Skarv.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
tlf. 75 07 03 84
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
tlf. 75 07 03 16
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter