sign.kystallianse

Signerte avtale om havnesamarbeid 

NY AVTALE: Fire havner på Nordmøre, Trøndelag og Helgeland forent i Kysthavnalliansen, da havnedirektørene onsdag signerte papirene under fiskerimessa Nor Fishing i Trondheim. Fra venstre: Kurt J. Johansson (Helgeland Havn IKS), Arnt Helge Honstad (Kristiansund og Nordmøre Havn IKS), Knut Thomas Kusslid (Trondheim Havn IKS) og Paul Ingvar Dekkerhus (Nord-Trøndelag Havn Rørvik IKS). foto: Torkil Marsdal Hanssen

HavPuls; Snorre Nicolaisen, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Helgeland Havn har signert avtale om å gå inn i Kysthavnalliansen, samtidig som havnedirektør Kurt Jessen Johansson blir alliansens nye leder.

Kysthavnalliansen arbeider for å styrke sjøtransport og kystsamfunn, alliansen ser på nye og bedre alternativer for å løse den logistiske utfordringen i møte med en stadig økende etterspørsel av norsk sjømat.

Det overordnede målet er en mer effektiv, bærekraftig og miljøbasert transportløsning som ivaretar ekspansjonsformålene til midtnorsk sjømatnæring samt for øvrig kystnæring og næringsliv.

34 kommuner

Nå blir alliansen ytterligere styrket ved at Helgeland Havn IKS og Trondheim Havn IKS går inn som nye medlemmer. Fra før har Kristiansund og Nordmøre Havn IKS, sammen med Nord-Trøndelag Havn Rørvik IKS, utgjort Kysthavnalliansen.

Rent geografisk utgjør alliansens område nå ikke mindre enn 34 midtnorske kommuner fra Nordmøre i sør til Helgeland i nord. Signatur på papiret ble satt under fiskerimessa NorFishing i Trondheim onsdag 22. august.

Ny leder

Den nyvalgte lederen i Kysthavnalliansen, Havnedirektør i Helgeland Havn Kurt Jessen Johansson, forteller om viktige oppgaver som ligger foran.

– Stortingets målsetting om mer gods over på båt og bane er ikke innfridd, det har Riksrevisjonen slått fast.

– Den økende aktivitet innen oppdrettsnæringa mener vi krever at logistikken går sjøveien og at vår infrastruktur tas i bruk.

– Gevinstene er mange ved å transportere laks til Europa sjøveien, vi reduserer klimautslipp, vi bedrer trafikksikkerheten på veiene og vi når raskere målene i Nasjonal transportplan, sier den nye lederen i Kysthavnalliansen Kurt Jessen Johansson.

Returgods

Overordnet er at vi i løpet av kort tid får mer gods over på båt, både fra sjømatnæringa, men også fra det øvrige mangfoldige næringslivet.

Kanskje må noen tenke litt nytt i forhold til å gi alternative logistikkløsninger en sjanse. Dette handler om å gå forlengs inn i framtida, og da må man ofte omstille seg i takt med utviklinga, og den går rimelig raskt.

En økt kontinuitet av transport fra lakseoppdrett og sjømatnæringen vil også frigi kapasitet for returgods fra Europa. Noe som også er en ren gevinst.

Tenketank

I prosjektet «Tenketank Midt-Norge Sjø» går oppdrettsnæringa, transportselskap, havner og nasjonale myndigheter sammen for å se på hvordan logistikken sjøveien kan hindre stor belastning langs vei når sjømatproduksjonen øker.

– Her ser vi allerede at det har gitt resultater, noe som er fordelaktig for miljøet, produsent og rederi, sier Jessen Johansson.

En annen faktor er at kunder i stadig større grad prioriterer miljøperspektivet, spesielt ved lang frakt av produkt.

Havnedirektøren er spent på lederjobben i Kysthavnalliansen, men ser frem til å arbeide for et større maritimt miljø.

– Sammen skal vi styrke sjøtransport og kystkulturen, avslutter Kurt Jessen Johansson som også er havnedirektør i Helgeland Havn med hovedkontor i Sandnessjøen.

Konsesjoner

I en pressemelding går det frem at alliansen foreslår transportkonsesjoner. Kysthavnalliansen mener de store eksportvolumene av fersk oppdrettsfisk er selve nøkkelen for videre utvikling av sjøtransporten. Under Arendalsuka lanserte alliansen utviklingskonsesjoner knyttet til bærekraftig og miljøvennlig eksport av norsk laks. Både statssekretær Roy Angelvik (Frp) i Fiskeridepartementet og stortingspolitiker Lars Haltbrekken (SV) vurderte forslaget som interessant.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter