NTS.testturnederland

Holder kvaliteten med sjøtransport

Foto: NTS ASA

Morten Wengstad, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

NTS ASA har nylig gjennomført en testfrakt av laks fra Ytre Namdal til Europa med båt. Den viser i at det er kvalitetsmessig forsvarlig å bruke denne typen transport av laks. Laks kan med direkterute bruke rundt seksti timer fra Ytre Namdal til markedet i Europa med båt. Det er også klart at NTS ASA får støtte til å starte opp en rute mellom Kråkøya og Nederland.

Fraktebåten MS "Nordkinn" har nylig gjennomført en testunde fra Ytre Namdal til Nederland for å finne ut om frakt av fisk på denne strekningen vil ha konsekvenser for kvaliteten på laksen. NTS ASA som driver både frakteselskapet NTS Shipping og oppdrettsselskapet Midt-Norsk Havbruk står bak testturen og de konkluderer med at det er kvalitetsmessig forsvarlig å sende laks fra Midt-Norge til Europa med båt.
NTS ASAs testrunde ble gjennomført ved at en 40 fots kjølekontainer ble fylt med fisk i isfylte isoporkasser. Dette var fisk fra Nils Williksen AS i Vikna. Fisken ble fraktet via Kråkøya til mottakshavn i Nederland. På turen så gjennomførte MS "Nordkinn" sin faste rute. I tillegg var det dårlig vær over Nordsjøen, slik at farten måtte reduseres. Båten fra Ytre Namdal var framme i Nederland, tollklarert og levert til kunden på vel 100 timer. NTS anslår at dersom de hadde kjørt direkte til Nederland, uten å ha vært innom andre anløpssteder så ville turen gått rundt 40 timer raskere. NTS anslår at de vil bruke rundt to og et halvt døgn på turen fra Ytre Namdal til Europa når det blir fast sjøtransport av laks.

Får støtte
NTS Shipping Var et av rederiene som har søkt om støtte fra den statlige tilskuddsordningen som skal bidra til å få overført mer godstrafikk fra veg til sjø. Transport av fersk laks fra Midt-Norge til de store markedene i Europa er et viktig bidrag for å få redusert tungtransporten på norske veier.
Tirsdag denne uken ble det kjent at NTS ASA er det selskapet som får statlig støtte til å starte transport på denne gruppen. Det skriver nettstedet mtlogistik.no. Totalt er potten som Kystverket har tilgjengelig for å bidra til mer miljøvennlig og effektiv godstransport på sjø på 124 millioner kroner.
Ifølge mtlogistikk.no så har NTS planer om to ukentlige turer til Ijmuiden i Nederland med norsk sjømat.
Sjøtransporten er en del av samarbeidet mellom kysthavnene på Kråkøya i Vikna og Jøsnøya på Hitra hvor det begge steder er etablert både LO/LO og RO/RO-anlegg for lessing og lossing av fraktebåtene.

Fornøyd kunde
NTS ASA er godt fornøyd med gjennomføringen av testen. Temperaturen inne i containeren holdt seg jevn hele veien. Kunden som mottok lasten med laks foretok kvalitetssjekk av laksen da den kom fram. Ifølge NTS sin prosjektleder Kim Rune Bøe så var mottaker godt fornøyd med produktene som kom sjøveien til Nederland.
– Til tross for at framføringstiden for fisken på denne testturen var mer enn 40 timer lenger enn det vi planlegger med en direkterute, var kunden strålende fornøyd med lastens beskaffenhet da de åpnet kontaineren. Kvalitetsmålingene understøttet inntrykket, sier Bøe i en pressemelding fra NTS ASA.

Fått mye kunnskap
Bøe legger til at pilotturen gjør at de er sikker på at sjøtransport av fersk sjømat fra Midt-Norge er mulig å gjennomføre både når det gjelder kvalitet, framføingstid, transportkvalitet og sikkerhet.
Laksepiloten har også utfordret systemene for klarering av verdifulle laster som fraktes over landegrensene. Sjøtransporten vil måtte benytte andre toll- og klareringssteder enn det dagens vegbaserte logistikksystemer benytter.
– Piloten har i så måte gitt oss nyttig kunnskap for å utvikle en effektiv logistikkjede spesialdesignet for «dør-sjø-dør»-transport av norsk laks til Europa. Piloten har samtidig gitt oss erfaringstall på et reelt kostnadsbilde for logistikkjeden, som vi nå kan jobbe ut fra, sier Bøe gjennom pressemeldingen, og han legger også til at den internasjonale kunnskapen til salgsavdelingen i Nils Williksen AS har vært viktig i planleggingen av piloten.

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter