Kristian Johnsen biogass

Vil bygge biogassanlegg til 200 mill. i Sandnessjøen

Daglig leder Kristian Johnsen la onsdag fram gode nyheter i Alstahaug formannskap: – Vi trenger nærhet til råvarene, og derfor skal biogass-anlegget legges til Sandnessjøen. Foto: John H. Ulvøy

John H. Ulvøy, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

– Det avgjørende for oss er nærhet til råvarene og hvor det er mest lønnsomt å etablere et biogass-anlegg. Det skal skje i Sandnessjøen.

Det sa Kristian Johnsen i LetSea da han orienterte Alstahaug formannskap om etableringen av selskapet Blue Green Biogass AS onsdag.

Det skjer ikke altfor ofte at Alstahaug-politikerne har noe å klappe for, men det gjorde formannskapet da de fikk vite at Sandnessjøen og Alstahaug er utpekt som lokalisering, dersom biogass-anlegget til om lag 200 millioner kroner blir realisert.

Anlegget skal omdanne biologisk avfall fra havbruksnæringen og landbruket til biogass. Prosjektet er i støpeskjeen, og det gjenstår ennå mye arbeid før en eventuell etablering kan skje.

Går videre

– Vi har bevisst ikke tatt opp under lokaliseringsdiskusjonen. For oss er lønnsomhet og nærhet til råvarene det viktige. Prosjektet er basert på råstoff fra havbruksnæringa, og det er basisen for at Sandnessjøen blir valgt. Det er bare 10/20 prosent tørrstoff i avfallet. Resten er vann, og det er ikke veldig lønnsomt å frakte vann langt, fortalte Johnsen til formannskapspolitikerne.

Prosjektet går nå inn i en ny prosjektfase, som skal danne beslutningsgrunnlag for videre etablering. Kristian Johnsen ser for seg å ha nok data til å ta en beslutning i løpet av våren 2019. Prosjektkostnaden er beregnet til å koste om lag en million kroner. Ordfører Bård Anders Langø gjorde det klart at kommunen stiller seg bak.

– Det er solide interessenter som står bak dette, og det er vesentlig for å lykkes. Vi stiller oss 100 prosent bak dette, sa han.

– Dette er kjempespennende og veldig artig å høre om. Det viser også at konseptet med å samarbeide er grunnleggende for å få fram noe bærekraftig, bemerket Trude Jægtvik (Sp).

200 millioner

Anlegget er grovberegnet til å koste omlag 200 millioner kroner.

– 200 millioner pluss. Vi har besøkt et større biogassanlegg i Skogn og det kostet rundt 400 millioner, der de fikk 80 millioner i offentlig støtte til etableringen, forteller Johnsen til Helgelands Blad.

Deltakerne i prosjektet ser for seg å begynne med såkalte strategiske eierskap, der de som skal levere avfall til anlegget, selv er med på finansieringa.

– Så får man gå inn på en mer finansiell eierstruktur etter hvert, sier Johnsen.

– Hvor mange arbeidsplasser vil et slikt anlegg gi?

– Det avhenger av mange faktorer, og er vanskelig å si sikkert allerede nå. Cluet er at dette er kompetansearbeidsplasser, noe som i seg selv er veldig spennende.

Flere selskaper

Oppdrettsselskapet LetSea er ett av en rekke bedrifter som står bak planene om biogass-anlegget. Daglig leder Kristian Johnsen er en av dem som har tatt på seg oppgaven med å drive planene framover.

I referansegruppa som arbeider fram prosjektet, sitter blant andre Aker BP, Shmil, Helgelandsbase, Nordland fylkeskommune, Alstahaug kommune, Marine Harvest, Nova Sea og Boreal.

Har tilgang på tomt

Bedriftene bak anlegget har allerede blinket ut et par mulige områder å drive anlegget på i Sandnessjøen.

– Vi trenger 50 – 100 mål, og vi har tilgang på arealer gjennom intensjonsavtaler vi har inngått, sier Johnsen.

– Nå skal vi i gang med hovedprosjektet, som handler om å spisse potensialet i de råvarene som finnes på Helgeland. Vi ser først og fremst på nærområdet når det gjelder råstoff, sier Johnsen til Helgelands Blad.

Stort tilfang – og marked

Beregnet tilgang på råvarer forteller at det kan produseres energi tilsvarende 92,9 GWH, noe som tilsvarer et voksent kraftverk. Men det er kun en måte å omregne råvarer til energi. Gassen skal ikke brukes i strømproduksjonen.

– Hurtigruten har sagt de skal investere flere milliarder på å gjøre båtene i stand til å kjøre på biogass. Fergeanbud fra fylkeskommunen sier fergene skal gå på gass.