Produksjonsdirektør Rune Eriksen i Norcod AS. Foto: Rune Kr. Ellingsen

Mariann Vatne Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Torskeoppdrettsselskapet Norcod søker om en lokalitet i Nesna.

Labukta, like nord for Hugløy i Nesna, var opprinnelig en torskelokalitet fra den gang Vikholmen Utvikling AS drev med torskeoppdrett, før næringa falt mer eller mindre sammen utover 2000-tallet.

De siste ti årene har det ikke vært noen drift på lokaliteten, og Fiskeridirektoratet trakk etter hvert tilbake tillatelsen. Lovundlaks forsøkte for noen år siden å få den omgjort til laks, men fikk nei på grunn av avstanden til transportruter for brønnbåter med laksesmolt.

Nå kan det bli torsk i lokaliteten igjen, dersom Norcod får det som de vil.

Søkte i april

Søknaden, som ble sendt inn i april, ble offentlig kunngjort av kommunen i forrige uke, med frist til 7. juni for å komme med merknader.

Onsdag denne uka fikk selskapet presentere seg og planene sine for formannskapet i Nesna.

– Det er gode forhold for oppdrett av torsk i Labukta, og vi håper at vi skal få startet opp en lokalitet hos dere. Vi ser også etter andre egnede steder. Det kan være en fordel å ha flere anlegg i nærheten av hverandre, sa Julianne Jacobsen, fagleder for fiskehelse, og produksjonsdirektør Rune Eriksen, til formannskapet.

Anlegg på Bjørn

Norcod er fra før inne på landanlegget på Bjørn på Dønna, hos Arctic Cod, som driver med settefisk av torsk der.

– Labukta ligger veldig nært det ene påvekstanlegget vi har på Bjørn, så det vil bli kort vei å få satt ut settetorsken derfra, sa de.

Yngelen kjøper de fra Havlandet Marin Yngel i Florø, og deretter står fisken i landanlegget på Dønna en periode før den settes i sjøen når den er cirka 100 gram. Etter 15-18 måneder i merdene, kan den slaktes, ifølge Norcod.

Startet på Frøya

Det trondheimsbaserte selskapet ble etablert i 2018, med det danske sjømatkonsernet Sirena Group som største aksjonær. Det danske konsernet er blant verdens største på salg og distribusjon av hvitfisk.

– De har god logistikk og kjennskap til markedet. Så får vi konsentrere oss om å få fram fisken, sa Jacobsen og Eriksen.

Norcod fikk sin første lokalitet for torskeoppdrett på Frøya i Trøndelag, og har senere beveget seg nordover. Blant annet har de en lokalitet i Meløy i etableringsfasen nå.

– Vi går i gang i Meløy i løpet av våren. Vi har ansatt folk som begynner nå i mai, og flere kommer etter hvert som vi setter ut fisk der, fortalte de.

Positive politikere

Ifølge Norcod vil de ha behov for syv faste ansatte på lokaliteten i Nesna, inkludert en driftsleder.

– Lærlingplasser kan også være aktuelt, og vi har en plan for sponsing av lokal idrett og kultur. Vi er opptatt av å handle mest mulig lokalt, alt fra lunsj og drivstoff til andre ting vi trenger av utstyr og tjenester, reklamerte Jacobsen og Eriksen.

– Vi er også opptatt av miljøet og vi går for teknologi og utstyr av høy kvalitet.

Politikerne i formannskapet hadde bare positive tilbakemeldinger til presentasjonen.

– Veldig spennende, sa ordfører Hanne Davidsen (Ap).

– Dette er blitt ei helt annen næring i forhold til hva vi så for ti år siden, og det er veldig spennende. Jeg har stor tro på dette, kommenterte Jørn Ståle Pettersen (BF).

1,6 millioner fisk

Norcod søker om en størrelse på 3.600 tonn MTB (maksimalt tillatt biomasse), som er vesentlig mer enn sist det var torsk i Labukta.

Hvis søknaden går igjennom, er planen å sette ut torsk i anlegget allerede neste vår. De ser for seg åtte merder med opptil 200.000 fisk i hver.

Norcod har et samarbeid med Namdal Settefisk fra før, og planlegger å bruke deres torskeslakteri på Flatanger i alle fall i første omgang.

– Men vi ser også på andre muligheter lenger nord, sånn at man ikke trenger å frakte fisken så langt når den skal slaktes, sa de.


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter