Boreriggen «Leiv Eiriksson» gjorde funnet "Warka" og "Slagugle" for ConocoPhillips utenfor Helgeland, fjorårets to største funn. Foto: Transoceans

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

ConocoPhillips letter endelig på sløret om fjorårets to store funn av olje og gass, vest av Helgeland.

Den amerikanske energigiganten har tradisjon for å holde lav profil om strategier om leting og framtidige utbygginger.

I en intern nyhetsartikkel med tittelen «Norway delivers remarkable exploration success» forteller ansatte om arbeidet bak, og veien videre for funnene Warka og Slagugle, som begge ligger like sør for Skarv.

¤ Warka: I november bekreftet Oljedirektoratet at «Warka» kan romme 50-190 millioner fat oljeekvivalenter, 30 millioner kubikkmeter (oljeekvivalenter) gass, og at funnet åpner et område sørvest for Skarv for utbygging. Til sammenligning ble Skarv-feltet opprinnelig vedtatt utbygd på bakgrunn av 34,5 millioner kubikkmeter (o.e.) gass, og 18,4 millioner kubikkmeter olje. Gassfunnet er det største som ble gjort på norsk sokkel i 2020.

¤ Slagugle: 22. desember bekreftet Oljedirektoratet at ConocoPhillips hadde funnet inntil 200 millioner fat olje vest av Vega i letebrønnen «Slagugle». Oljefunnet er det største som ble gjort på norsk sokkel i 2020.

Organisasjon

Letefolkene i Norge har hatt tett samarbeid med hovedkontoret i Houston, Texas.

– En leteorganisasjon ble satt opp internt i selskapet allerede i 2016, forteller letesjef Arild Skjervøy i artikkelen.

Den etablerte letestrategien har siste to år gitt fem letebrønner, hvorav resultatene i tre av de fem betraktes som «særlig interessante», deriblant Warka og Slagugle. Artikkelen forteller at lista ligger høyt for at letefolkene skal få penger til å bore.

– Den norske letemodellen må vise sterke indikasjoner på hydrokarboner, før vi kan oppnå suksess med en borekampanje, forteller bore-sjef Terje Skar.

Tre brønner

Så vidt Helgelands Blad har kunnet bringe i erfaring er neste borekampanje på fjorårets to funn planlagt startet tidlig i 2022. Det har vært antydet tre brønner sør for Skarv i 2022.

– Ny boring er nødvendig på Warka for å ytterligere forstå potensialet, sier Karen Protheroe-Winters. Hun leder arbeidet med avgreningsboring i ConocoPhillips.

– Videre boring vil inkludere ny datainnsamling, og en produksjonstest, sier hun.

Også Slagugle vil kreve mer boring, datainnsamling, og produksjonstest. Og resultatene i Slagugle II kan utløse enda mer leteboring i området.

- Vi har et dedikert team som jobber aktivt med å tolke det regionale bildet for å identifisere oppside-potensialet, sier Protheroe-Winters.

Kort tid etter funnene vest av Helgeland, bidro myndighetene med nye lisenstildelinger i nærområdet av funnene, inkludert to operatørskap til ConocoPhillips ved Warka.

De nye tildelingene inkluderer lisensen PL1064 der Aker BP og PGNiG er medeiere. Det er på det rene at neste års letekampanje kommer med brønnen «Peder» i denne lisensen.

 


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter