Wisting, slik feltsenteret er planlagt å se ut, 300 kilometer ute i Barentshavet. Skisse: Aker Solutions

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Det østerrikske konsernet OMV selger seg ut av Wisting-feltet i Barentshavet.

Kjøper er svenske Lundin, som betaler 320 millioner dollar for 25 prosent, og vil eie totalt 35 prosent av prosjektet som er på vei mot utbygging.

Dermed verdsettes hele feltutbyggingen til en salgssum på 1280 millioner dollar, tilsvarende rundt 10,6 milliarder kroner på dagens kurs – hele sju år før feltet etter planen skal settes i produksjon.

Nylig meldte Equinor, som har utredet feltutbyggingen for OMV, at Aker Solutions skal detaljplanlegge plattformen for Wisting-feltet, et oppdrag som trolig vil munne ut i byggeoppdrag i størrelsesorden 8-12 milliarder kroner.

Feltutbyggingen kommer dessuten med et omfattende havbunnsanlegg, som foreløpig ikke er tildelt. 

Det er all grunn til å forvente at Aker Solutions Sandnessjøen vil kunne være i posisjon til å ta oppdrag i feltutbyggingen som totalt er estimert å koste rundt 40 milliarder kroner.

Torsdag kveld melder Lundin om enighet med OMV om å kjøpe østerrikerne ut av feltutbyggingen.

Kjøpet er en potensiell kraftig vekstmulighet for svenskene, som viser til at de eier feltandeler i nærområdet til Wisting, som potensielt kan øke reservene i området i Barentshavnet fra 500 millioner fat, til det dobbelte.

Lundin-ledelsen opplyser at de tar sikte på dialog med norske myndigheter om å overta overatøransvaret i driftsfasen, slik planen har vært for OMV.


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter