Illustrasjon: Aker BP

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

I morgentimene onsdag annonserer Aker BP at hele Ærfugl-utbyggingen på Skarv-feltet er satt i drift.

Oppstarten av fase 2 skjer foran tidligere kommunisert tidsplan, og på planlagt budsjett.

I plan for utbygging og drift (PUD) ble Ærfugl-prosjektet tallfestet til rundt 8,5 milliarder kroner, og spådd en produksjon som vil vare rundt 15 år.

Produksjonen fra Ærfugl bidrar til å forlenge levetiden til Skarv-skipet med fem år, og til at CO2-utslipp per produsert fat fra Skarv-området ifølge operatørselskapet Aker BP er redusert med 30–40 prosent.

Det var Snorre Sørensen, nå lærer ved Sandnessjøen videregående skole, som vant navnekonkurransen på feltutbyggingen.

Ærfugl-utbyggingen er koblet til produksjonsskipet på Skarv-feltet (Skarv FPSO), som ligger oppankret 210 kilometer vest for Sandnessjøen.

Ærfugl er bygd ut i to faser, med tre brønner i sørlige del som fase 1, og ytterligere tre brønner i nordlige del av feltet i fase 2.   

Forventede utvinnbare reserver ble i PUD anslått til 44 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (rundt 280 millioner fat), hvorav om lag 85 prosent er gass.

Sjefen er stolt

– Jeg er virkelig stolt av leveransene fra prosjektteamet og våre allianse- og lisenspartnere. Ærfugl-utbyggingen er gjennomført sikkert og effektivt, innenfor budsjett og foran plan. Store deler av utbyggingen har skjedd under en koronapandemi. Dette er one team på sitt aller beste, sier administrerende direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik i ei pressemelding.  

Hersvik legger ikke skjul på at oppstarten av produksjonen kommer på et svært gunstig tidspunkt, mens spesielt gassprisene er historisk høye.

– Aker BPs mål er å produsere olje og gass med så lav kost og lave utslipp som mulig for å maksimere verdiskapingen for våre eiere og samfunnet for øvrig. Ærfugl-prosjektet demonstrerer vår evne til å levere på denne strategien, sier Hersvik, og legger til at med dagens gasspriser er også timingen for oppstart av Ærfugl fase 2 svært god. 

Mye å gjøre lokalt

Ærfugl-prosjektet har gitt betydelige lokale ringvirkninger for lokale leverandører i Helgelandsregionen.

Subseautbyggingen, som består av verdensledende teknologi og byggeklosser fra hele verden, ble samlet for ferdigstilling og utskipning i Sandnessjøen. 

Aker BP har tallfestet direkte lokale ringvirkninger fra Ærfugl-utbyggingen til 225 millioner kroner. Indirekte virkninger som som hotell, transport kommer i tillegg, ifølge Aker BP.

Men de viktigste effektene fra Skarv er omkring 150 millioner kroner i årlig direkte lokal omsetning. Med dagens planer vil Skarv produsere olje og gass til rundt 2040.

Neste prosjekt

Aker BP gjennomfører i disse dager høringsrunde på utkastet til utredningsprogram på neste storløft på Skarv-feltet, bare kalt SSP (Skarv Satelitt Prosjekt). Planen er å investerer rundt 12 milliarder kroner fram mot 2025 i fire nye utbygginger som knyttes inn til Skarv, med investeringsbeslutning planlagt i løpet av neste år.

¤ Aker BP er operatør for Skarv, og partnere er Equinor, Wintershall Dea Norge og PGNiG Norway.

 
Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter