Heidrun-plattformen ligger rett vest av Bindal, og skal danne sør-grensen for basevalg i Equinor. Foto Harald Pettersen-Equinor ASA

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Equinor går i spissen for at leteboring nord for Heidrun-feltet skal betjenes av basene på Helgeland, og at dette blir gjengs praksis for alle aktører.

Debatten om manglende bruke av basene på Helgeland har nådd ledelsen i Equinor.

– Norne og Aasta Hansteen benytter basen i Sandnessjøen for aktivitet knyttet til drift av feltene. I tillegg har vi har en praksis for at leteaktivitet nord for Heidrun skal som hovedregel benytte Sandnessjøen og Brønnøysund som baser, forteller pressetalsmann for norsk sokkel i Equinor, Eskil Eriksen til Helgelands Blad.

«Nord for Heidrun»

Eriksen bekrefter at selskapet vil benytte «nord for Heidrun», som veiledende for valg av baseaktivitet i framtida.

– I lys av basedebatten har vi gjort en oppgang internt for å sikre at hovedregelen følges opp mer systematisk for leteaktiviteten i dette området. Planen er å bore tre letebrønner nord for Heidrun i Norskehavet i år. Disse operasjonene vil benytte seg av basene på Helgeland, ifølge Eriksen.

De tre ferske funnene Warka og Slagugle (operatør: ConocoPhillips), sammen med Dvalin Nord (Wintershall), ligger alle sammen «nord for Heidrun», vest av Vega.

Eriksen bekrefter også at Equinor vil jobbe gjennom bransjeorganisasjonen Norsk Olje & Gass for at samme strategi, «Nord for Heidrun», skal bli gjengs for alle operatørselskaper på sokkelen utenfor Nordland.

- Vi har tatt opp problemstillingen med Norsk Olje & Gass, og vil ha videre dialog med dem om dette, ifølge pressetalsmann i Equinor, Eskil Eriksen.

Politisk

Fylkespolitiker fra Alstahaug, Odd Arnold Skogsholm (Ap), er raus med rosen til Equinor.

– Fantastisk. Det er dette vi har jobbet for, og det vi har ønsket oss, sier Skogsholm.

Helgelands Blad kjenner til at fylkesrådet, spesielt fylkesråd Linda Haukland (Krf), over lengre tid har engasjert seg i basepolitikken, spesielt etter at ConocoPhillips gjorde to store funn vest av Vega høsten 2020, men støttet av basen i Kristiansund.

På tross av gjentatte signaler fra nasjonale myndigheter, politiske vedtak og egne møter med oljeselskapene, ser vi fortsatt at baser sør for Nordland benyttes ved oljeaktivitet rett utenfor kysten vår, senest i fjor ved ConocoPhillips letebrønner rett vest av Brønnøysund. Dette er ikke akseptabelt, sa Haukland til Helgelands Blad nylig.

– Stor betydning

Odd Arnold Skogsholm, som selv har jobbet med saken siden november i fjor, mener det vil ha stor betydning at nettopp Equinor går foran og viser vei, og at dette vil få betydning for andre aktører på sokkelen.

– Vi har et leverandørmiljø i verdensklasse, og det skulle bare mangle at «vi» får levere tjenester når disse er etterspurt, sier Skogsholm.

 

 


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter