Foto: Snorre Nicolaisen

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Aasta Hansteen-plattformen, som kostet 36 milliarder kroner å bygge, var nedbetalt tre år etter oppstart.

Når gassprisene gikk til himmels i fjor høst, svulmet kassen hos alle som har hatt gass å selge, inkludert Equinor.
Onsdag presenterte selskapet et overskudd som ikke bare knuste alle historiske rekorder, men overgikk også alle forventninger som analytikere har prøvd å regne seg fram til på forhånd.

Equinor trekker selv fram Aasta Hansteen-feltet, som ligger vest av Meløy, og støttes av basene på Helgeland, som eksempel på gass-markedet.

Nedbetalt på tre år

Plattformen ble satt i drift 16. desember 2018, etter en investering på 36 milliarder kroner (rørledningen Polarled kommer i tillegg). Tre år senere, i fjerde kvartal 2021, var plattformen nedbetalt. Det framgår av informasjonsmateriellet fra Equinor, onsdag morgen.

Gjennom fjerde kvartal har produksjonen gått med 99 prosent regularitet. Bruken av fjernstyrt integrert operasjonssenter på land har bidratt til å øke både plattformens kapasitet og effektivitet, melder selskapet.

Produksjon av rundt 23 millioner kubikkmeter gass om dagen, ventes å avta noe allerede neste år. For å bøte på fallende produksjon, er Equinor i full gang med å planlegge utbyggingen av gassfeltet Asterix, rundt 80 kilometer vest av plattformen, et prosjekt foreløpig beregnet å koste 10 milliarder kroner, med planlagt oppstart i 2025.

Sterk høst

Equinor rapporterer et driftsresultat, fjorårets tre siste måneder, på nærmere 132 milliarder kroner.

– Vi skaper betydelige verdier fra høye olje- og gasspriser med svært god drift og økt produksjon. Dette gjør at vi leverer et rekordhøyt justert driftsresultat etter skatt i kvartalet og sterkt resultat for året som helhet, sier konsernsjef Anders Opedal i en pressemelding.

For 2021 som helhet ble det justerte resultat, etter skatt, på 10 milliarder dollar, eller 88,2 milliarder kroner.
I løpet av året økte Equinor produksjonen av olje og gass med 3,2 prosent.

– Pandemien påvirket fortsatt aktivitetsnivået i 2021, men markedene hentet seg inn med høye priser, spesielt i andre halvår. I Europa økte energiprisene til rekordnivåer, noe som hadde innvirkning på industri og samfunn. Equinor har fokusert på sikker og stabil drift som en pålitelig energileverandør. Sammen med partnere og myndigheter la vi til rette for en betydelig økning av produksjonen av gass til Europa, sier Opedal.
Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter