Aker-konsernets visjon for en vindmøllepark et sted på utsiden av Ytterholmen i Herøy. Animasjon: Aker Offshore Wind

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

En konferanse i Sandnessjøen skal ta for seg mulighetene som åpner seg ved utbygging av havgående vindmøller.

Tirsdag 24. mai arrangerer Ocean Cluster Helgeland en konferanse i Sandnessjøen der tema er havvind og hvordan industri kan bli leverandør til utbyggingene som nå kommer.

Aker Offshore Wind er blant foredragsholderne, og mulighetene for å etablere en maritim næringspark vil også bli belyst.

Tilsvarende vannkraft

Regjeringen annonserte onsdag at de vil hente like mye kraft fra havvind, som Norge i dag produserer fra fossekraft.

– I dag lanserer vi en storstilt satsing på havvind. Ambisjonen vår er at vi innen 2040 tildeler områder for 30 000 MW havvindproduksjon i Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag morgen.

– Dette er en sum som tilsvarer nesten like mye kraft som vi produserer i dag. Med denne ambisjonen går vi fra de to havvindmøllene som er i drift i dag til om lag 1.500 havvindmøller. Byggingen skal skje i løpet av de neste 20 årene, sier Gahr Støre.

Regjeringen sier foreløpig ikke noe om hvor vindmøllene kan komme.

Regjeringen tar sikte på å gjennomføre neste runde med tildeling av konsesjoner for havvind i nye områder i 2025.

Departementet vil vurdere hvordan vi kan effektivisere konsesjonsbehandlingen ved å vurdere konsesjon og godkjenning av detaljplan samlet, og dermed spare tid.

– Vi skal være raske, men også kloke. Vår ambisjon tilsvarer et kraftvolum som er på nivå med hele det norske kraftsystemet. Derfor må vi gjøre dette stegvis, for å lære underveis. Vi vil bevare det som er Norges viktigste fortrinn på kraftområdet: En trygg og effektiv kraftforsyning som bygges ut på en skånsom måte i samspill med fiskeri og andre viktige interesser, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

– Plass til alle

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er overbevist om at utbyggingen vil kunne skje på en måte som ikke kommer i konflikt med fiskeri, skipstrafikk og andre interesser på sokkelen.

– Vi har havområder som er fem ganger så store som landområdene våre – og landområdene våre er ganske svære, de også. Så dette er mulig å få til, sier Vestre til NTB.

– Det vil være veldig mye plass igjen til annen aktivitet.

Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag, er derimot skeptisk. Han frykter at havvindparkene vil kreve mer areal enn det regjeringen sier.

– Fiskerne opplever nå et enormt press for å ta i bruk nye områder til vindkraftformål, særlig i Nordsjøen. Både bunnfaste og flytende turbiner søkes plassert på relativt grunne områder til havs, noe som ofte er sammenfallende med våre aller beste fiskebanker og gyteområder, sier Heggebø.

 

 
Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter