Foto: Wintershall Dea

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Aker BP har annonserte et samarbeid med Wintershall Dea, som kan bidra til økt ressursgrunnlag for Skarv.

Wintershall er fra før en nær samarbeidspartner med Aker BP på Skarv ved at den tyske giganten eier 28 prosent av Skarv-lisensen.

Bytter andeler

En fersk transaksjon tyder på at samarbeidet mellom de to aktørene er i ferd med å bli utvidet.

Aker BP meldte onsdag at de har inngått avtale med Wintershall Dea om et bytte av lisensandeler i Skarv-området.

¤ Aker BP får 15 prosent av gassfunnet Dvalin Nord, vest av Vega, i lisens PL211.

¤ Wintershall Dea får til gjengjeld 20 prosent av olje- og gassfunnet Alve Nord, mellom Skarv og Norne, i tillegg til 10 prosent av lisens PL941, der Aker BP i sommer borer letebrønnene Newt og Barlindåsen, øst for Skarv. Byttet av eierandeler er avhengig av myndighetenes godkjenning.

Dvalin Nord til Skarv?

Det interessante med denne byttehandelen, fra et Skarv-
perspektiv, er at Aker BP kommer inn som eier i Dvalin Nord-funnet, som ligger vest av Vega.

Dvalin Nord ble bekreftet som et omfattende funn av olje, gass og kondensat, våren 2021, beregnet å romme til sammen 13-22 millioner kubikkmeter (oljeekvivalenter), eller 72-175 millioner fat – ett av de største funnene på norsk sokkel i fjor.

En sentral kilde i Wintershall opplyser at gassreservene i Dvalin Nord, som tilsvarer rundt halvparten av det samlede funnet, vurderes knyttet til Wintershalls egenopererte anlegg mot sør (Dvalin og Maria).

Men resterende to forekomster i Dvalin Nord, med 38-87 millioner fat væske (lett olje og kondensat), har ikke fått en utbyggingsløsning. Det er denne delen av Dvalin Nord som trolig er diskusjonstemaet med Aker BP.

En kilde i Aker BP understreker betydningen av å knytte Wintershall Dea sterkere til Skarv-området gjennom bytte av feltandeler.

– Transaksjonen er et viktig steg i å sikre andeler i funn som i fremtiden kan knyttes tilbake til Skarv og mulige synergier med andre prospekter i området, opplyser vedkommende til Helgelands Blad.

Jublet for Storjo

En ytterligere nyhet i sommer, som angår Wintershall Dea og Skarv, er det lovende funnet «Storjo», vest av Skarv, som ble endelig bekreftet av Oljedirektoratet 13. juli, beregnet å romme 25-80 millioner fat gass (oljeekvivalenter)

Wintershall Dea eier 30 prosent av «Storjo» (PL261).

Ledelsen i Wintershall slo på stortromma og sendte ut en bred pressemelding etter funnet.

– Med dette gassfunnet fortsetter vi vår letesuksess i Norge. Storjo føyer seg inn i rekken med vårt eget Dvalin Nord-funn, som var et av de største på norsk sokkel i 2021. Disse funnene bidrar til viktige gassvolumer i vår portefølje, og er et viktig bidrag til å dekke energibehovet i Europa over de kommende årene, sa Michael Zechner, administrerende direktør for Wintershall Dea i Norge i en egen pressemelding.

– Norskehavet er et viktig område for Wintershall Dea, hvor vi har gjort flere betydelige funn de siste årene, slik som Dvalin Nord og Berg-
knapp. Storjo er nok et eksempel på en vellykket letestrategi hvor vi gjør funn i modne områder på norsk sokkel som vil skape synergier med andre produserende felt, sier Georg Bresser, konserndirektør for global leting i Wintershall Dea i den samme meldingen.

 

 
Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter