Tekst/foto: Mariann Vatne Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

PolarKran har løftet på plass den 135 tonn tunge porten til Westcon Helgelands nye tørrdokk i Langsetvågen. Nå er arbeidet med den i sluttfasen, og deretter starter neste byggeprosjekt: En ny montasjehall til 35 millioner kroner.

Westcon Helgeland AS i Nesna ønsker å ta flere oppdrag for olje- og gassindustrien, og prosjekterer for tida en 40 x 60 meter stor montasjehall hvor de kan bygge større fabrikasjoner og strukturer til offshoreprosjekter.

– Vi har en del slike forespørsler, og det er et marked som vi har tro på i årene framover, sier daglig leder Arnt Skogsøy.

Flere investeringer

Ifølge Skogsøy innebærer hallen ei investering på cirka 35 millioner kroner. Den skal plasseres i forlengelsen av dagens dokkhall i Langsetvågen.

Westcon planlegger å starte bygginga etter ferien. Investeringa kommer i tillegg til flere andre, store investeringer bedriften har gjort de senere årene.

– Vi er frampå, sier Arnt Skogsøy.

Porten på plass

2. juli løftet Mo-firmaet PolarKran AS på plass den 135 tonn tunge porten til den nye, store tørrdokken som Westcon Helgeland bygger. Da gjenstår det bare å gjøre ferdig elektroarbeidene og å sprenge vekk berget mot sjøen, før den kan tas i bruk.

– Den skal være ferdig i august/september, sier Skogsøy.

Dokken er 120 meter lang og 30 meter bred, og skal kunne ta inn fartøy med en dypgang på ni meter, som er mer enn i den gamle tørrdokken i hallen.

Arbeidet har tatt lenger tid enn først planlagt. Egentlig skulle dokken være operativ i fjor.

- Men vi prioriterte billigste foran raskeste løsning. I tillegg har det vært noen forsinkelser, blant annet måtte vi klare å ha fire store mobilkraner tilgjengelig samtidig for å løfte på plass porten. Men det gikk til slutt, sier han.

– Heftig sak

For Mo-firmaet PolarKran AS er portløftet på 135 tonn det største de noen gang har gjort.

– En litt heftig sak, som måtte planlegges godt, forteller daglig leder Ronny Solli.

– Det var spesielt å få være med på, men alt gikk veldig godt, heldigvis, sier han.

PolarKran hadde med seg et team med seks-syv ansatte og tre kraner. Westcon Helgeland stilte selv med ei fjerde kran til jobben.

Solli anslår at de brukte til sammen 15-16 timer på operasjonen, fra morgen til kveld.

– Det er mye logistikk rundt dette. Blant annet måtte vi ha syv-åtte trailerlass med motvekt å montere på kranene, sier han.

Bygger selv

Det er Westcon selv som har bygd og gjort det aller meste av arbeidet med dokken, som er ei investering på 50-60 millioner kroner. Porten lagde de ferdig for halvannet år siden, og har ligget på vent siden.

– 90 prosent av betongarbeidet og alt av stålarbeid har vi gjort selv, og vi har bygd fundament for å reise en hall over den etter hvert, sier Skogsøy.

I senere tid har de også bygd en mindre dokk og investert i skipsheis.

60 ansatte

Bedriften har nå cirka 60 ansatte, men leier inn ekstra ved behov. 2021-regnskapet er ikke offentlig ennå, men ifølge Skogsøy endte regnskapsåret med et driftsresultat på cirka 12 millioner kroner, og et resultat etter avskrivninger på cirka 5 millioner kroner.

– Det var som forventet. Vi brukte mye av vår kapasitet i fjor på egne prosjekter, og det begrenser litt hvor mye annet vi kan ta på oss. Vi skal også gjøre det meste av arbeidet med montasjehallen selv, sier han.

Denne saken er tidligere i sommer blitt publisert i Helgelands Blad.

 

 


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter