Oljedirektøren vil ikke godta at forhandlingsproblemer stopper milliardutbyggingene i Norskehavet.

- Vi ser at prosjekter er satt på vent fordi partene ikke klarer å bli enige om tariffer for bruk av eksisterende infrastruktur. Vi vil ikke ha selskaper som bare skummer fløten, og vi kan ikke godta at ressurser går tapt på grunn av manglende evne og vilje til samarbeid på tvers av lisenser, sa direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet på Operatørkonferansen i Stavanger melder oljenettstedet Offshore.no

Zidane og Maria er de åpenbare eksemplene på det hun snakker om. Førstnevnte er utsatt på ubestemt tid da eierne ikke maktet å komme til enighet med Heidrun-lisensen om vilkårene for en tilknytning. Og framdriften i Maria-utbyggingen har heller ikke vært som forventet, noe som blant annet har ført til en utsettelse av tildelingen av riggkontrakten knyttet til prosjektet.

- Forventer dere at selskapene løser flokene i disse prosjektene, Nyland?

- Ja, vi forventer at partene klarer å bli enige. Det er for mye ressurser på spill, og prosjektene er også viktige for Polarled.

- Hva er riset bak speilet?

- Myndighetene kan gripe inn og overstyre selskapene, men det vil sitte langt inne. Samtidig vil ingen være tjent med at selskapene sitter lenge på eiendeler der de ikke klarer å realisere verdiene, sier Oljedirektøren.

Må forhandle med tre lisenser

Maria skal etter planen bygges ut med to bunnrammer som knyttes til både Kristin-, Åsgard- og Heidrun-feltene. Det gir et komplisert puslespill når Wintershall går til forhandlingsbordet.

- Jeg føler vi er på god vei i forhandlingene med Statoil (operatør på Kristin, Åsgard og Heidrun, journ. anm). Det som problematiserer situasjonen er at det er flere lisenser og dermed også betydelig flere eierselskaper involvert. Statoil leder for eksempel ikke de kommersielle forhandlingene på vegne av Heidrun-lisensen, sa administrernede direktør Bernd Schrimpf i Wintershall Norge under konferansen.

- Manglet konkurranse

Planen for Zidane var å bygge ut feltet med en havbunnsramme med tilknytning til Heidrun-plattformen, der gassen ville bli prosessert og eksportert videre til markedet gjennom Polarled-rørledningen. Da utsettelsen ble kjent i oktober, meldte operatør RWE Dea følgende:

"Zidane- og Heidrun-partnerne har vært i forhandlinger om tilknytning av Zidane til Heidrun, men har så langt ikke kommet frem til en avtale som er akseptabel for alle parter. "Et prosjekt på 18 milliarder kubikkmeter gass lokalisert 15 kilometer fra eksisterende infrastruktur burde fly. Vi sa ja til å investere i Polarled for å være med på dugnaden for å åpne dette området. Men prosjektet lider av manglende konkurranse, både blant leverandører og tilknytningsalternativer. Da blir det for dyrt, sa administerende direktør Hugo Sandal i RWE Dea under konferansen.

Les hele saken på offshore.no


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter