Norne var det første nordnorske feltet som kom i produksjon. Og med driftsorganisasjonen i Harstad, helikopterbase i Brønnøysund og forsyningsbase i Sandnessjøen har Norne delt godt av godene og skapt betydelige ringvirkninger på land.

- Feltutbyggingen tok i underkant av seks år og kvalifiserte til rekord, forteller Mikalsen. Han var selv ombord på Norne da produksjonen startet opp, som ung produksjons- og vedlikeholdsleder.

- Det var en fin dag på jobben ja, bekrefter plattformsjefen.

Endelig funn

Produksjonsstart var tre dager etter startdatoen lagt inn i Plan for utbygging og drift, og prosjektet ble ferdigstilt under budsjett.
Nornefeltet ble funnet da oljeprisen var på bunn og pessimismen på topp. 10-12 letebrønner var boret, uten kommersielle funn. Det var den berømte siste letebrønnen, og ledelsen vurderte: skulle man bore den eller ei.
Særlig en mann har fått æren for at brønnen ble boret: Magnar Larsen. Han hadde en ide om hvor oljen hadde tatt veien, og ville prøve en siste gang. Han argumenterte, fikk, og han fant. Bare synd at skissen han tegnet i kaffekroken ikke fant veien til Norsk oljemuseum i Stavanger.

Verdensrekord

Nærmere 600 millioner fat olje er så langt produsert, også takket være godt arbeid med økt utvinning. Hovedfeltet har en utvinningsgrad på knappe 60 %, det er nærmest verdensrekord for et subsea felt. Stadige funn av nye tilleggsressurser har bidratt til å forlenge levetiden. Nå er ambisjonen for Norne drift til 2030 fra opprinnelig plan forelagt i Plan for utbygging og drift som var 2016.

Siden oppstarten 6. november 1997 har Norne innbrakt verdier på nærmere 350 milliarder kroner basert på dagens oljepris og dollarkurs.

- Sånt blir det skoler og veier av, sier plattformsjefen fornøyd.

Norne er en suksesshistorie takket være dyktige folk og en fremoverlent organisasjon forteller Anita Andersen Stenhaug. Stenhaug har jobbet med Norne i flere runder, først da produksjonsskipet lå til ferdigstilling på Stord i 1996, senere som plattformsjef og nå som produksjonsdirektør.

– Vi har hele tiden evnet å finne gode løsninger på de utfordringer som har dukket opp. Det har spart oss for både tid og penger. Vi skal fortsette med å spille på lag og finne gode løsninger fremover, sier Stenhaug.

Ny utbygging

Med blikket rettet fremover nevner Stenhaug oppstarten av Skuldfeltet mot slutten av året som en viktig milepæl for Norne.

- I tillegg er det flere prospekter i nærområdet som kan være aktuelle for tilknytning til Norne, så framtiden ser lovende ut.

Feltet som fikk navnet etter de tre skjebnegudinnene fra Norrøn mytologi bærer sitt navn med rette; Norne har bestemt skjebnen til mange mennesker.

– Nå produseres last nummer 726 forteller Mikalsen som sammen med hele Norne-organisasjonen ser frem til å skape ytterligere verdier for samfunnet og for Statoil i lang tid fremover.

 

Merkedager (BOKS)

* Den høyeste produksjon på en dag var 18.02.2002 på 37576 Sm3 olje

* Første tankbåtlast fra Norne forlot feltet 27.11.1997 og vi produserer nå last nr. 726

* Opprinnelig besto Nornefeltet av fem bunnrammer og produksjonsskipet

* I 2001 startet vi gasseksport og i 2005 ble URD feltet knyttet opp mot Norne

* Januar 2009 K-ramma satt i produksjon

* I august 2008 ble Alvefeltet satt i produksjon

* I oktober 2009 ble M-ramma satt i produksjon

* I april 2012 ble Marulkfeltet satt i produksjon


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter